Ingrediënten voor 8 personen:
800g kalkoengebraad
4 eetlepels olijfolie
4 koffielepels boter of margarine voor bakken en braden
1,5kg aardappelen
100g spekblokjes
1 grote ui
600ml kippenfond
4 preiwitten
2 courgettes
1kg wortels
200ml sojaroom light
1 eetlepel tijm
Een ruime hoeveelheid gemalen peper volgens smaak
Een snuifje zout
Een snuifje gember
Lookpoeder en Provençaalse kruiden volgens smaak
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 225°C.
Was en kuis de prei, de wortelen en de courgette en snij in lange slierten.
Was en kuis de ui en snij fijn.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpan. Kruid het kalkoengebraad aan alle zijden met peper en zout volgens smaak en schroei toe in de pan.
Leg het gebraad in een ovenschaal, verspreid de klontjes boter/margarine erover en zet gedurende 15 minuten in de oven.
Was en schil de aardappelen en snij ze in schijven van +/- 1cm dik.
Schik de aardappelschijven in een ovenschotel en bedek ze met de ui en de spekblokjes en overgiet nadien met de kippenfond.
Verminder de oventemperatuur naar 180°C en laat het kalkoengebraad nog 30minuten verder garen. Zet eveneens de aardappelen mee in de oven.
Bak de groenten afzonderlijk in een (wok)pan. Gebruik per groentesoort 1 eetlepel olijfolie. Kruid de wortelen met wat gember, de courgette met lookpoeder en Provençaalse kruiden en de prei met een beetje peper.
Doe de groenten, zodra ze voor 70% gaar zijn, in een ovenschotel en laat verder garen in de oven.
Doe de sojaroom in een sauspan, voeg een snuifje zout toe, de tijm en peper volgens wens. Verwarm en laat even inkoken.
Snij het vlees in schijven en dresseer alles op de borden. Eet smakelijk!
Nota's:
De aardappelen en de groenten koelen snel af op het bord. Als je zelf de borden dresseert, is het aangewezen om voorverwarmde borden te gebruiken.
475kcal per portie.