Kalkoengebraad met appeltjes en veenbessen, spruitjes, boontjes, champignons en aardappelnootjes

Ingrediënten voor 4 personen:

500 à 600 g kalkoengebraad

1 appel

100 g veenbessen

20 g geleisuiker 3:1

400 g spruiten

400 g boontjes

500 g champignons

1 el + 1 kl bakboter

1 el kruidenboter

40 g light smeltkaas

600 g aardappelnootjes geschikt voor bereiding in de oven

Dit feestelijk gerecht met kalkoen, fruit, aardappelnootjes en veel groenten is ideaal in de winterperiode. Het misstaat niet op een eindejaarmenu, maar het is even lekker na een stevige winterse wandeling.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verhit 1 el boter in een pan. Kruid het kalkoengebraad met peper, zout en kippenkruiden en korst aan alle zijden in de hete boter. Leg vervolgens het kalkoengebraad in een ovenschotel. Overgiet met de boter uit de pan en laat gedurende +/- 45 min. garen in de oven.

Was en kuis de spruitjes en halveer ze. Was en kuis de boontjes. Borstel de champignons schoon en snij ze in plakjes. Was de veenbessen. Was en schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.

Verhit 1 kl boter in een wokpan, voeg de spruitjes toe, kruid met peper en kruidnoot en bak ze tot ze gaar, maar nog steeds knapperig zijn. Nood aan meer vetstof? Zodra de spruitjes de neiging krijgen om aan te bakken, voeg je een klein scheutje water toe i.p.v. onbeperkt vetstof toe te voegen. Blijf ze wel regelmatig omroeren.

Leg de ovenkroketjes op een bakplaat en schuif ze mee in de oven.

Stoom de boontjes klaar in de stoomkoker.

Verhit 5 min voordat het gebraad en de kroketjes klaar zijn de kruidenboter in een pannetje en bak de champignons.
Doe eveneens de appeltjes en veenbessen in de pan waarin de kalkoen aangebraden werd en stoof ze aan. Voeg de suiker toe en eventueel een beetje water.

Voeg de kaas toe aan de spruitjes en roer nog kort even rond.

Snij het vlees in plakken en dresseer alles op de borden.

Nota's:

Door meerdere soorten groenten te combineren in 1 gerecht, ben je geneigd om meer groente te eten tegenover een gerecht met maar één soort groente. Wil je de gezonde toer op? Dan is groenten combineren altijd aangewezen.

Dit gerecht bevat 658 kcal per portie en een ruime hoeveelheid eiwitten. Bijna de helft van de calorieën komt uit de aardappelnootjes. Liever wat caloriearmer? In dat geval kan je de aardappelnootjes vervangen door gewone gekookte aardappelen. Indien dit gerecht deel uitmaakt van een feestmenu, dan kan je er ook voor kiezen om de portie iets te verkleinen.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten