Hapje: Peperkoek met gelei van groene appel en zalmmousse

Ingrediënten voor 20 hapjes:

Voor de zalmmousse:

125 g zalm

50 g room

½ eetlepel citroensap

1 eetlepel yoghurt

½ eetlepel ketchup

1 eetlepel verse dille

½ eetlepel whisky

30 ml water

2 gelatineblaadjes

Voor de gelei:

200 ml ongezoet groene appelsap

2 eetlepels citroensap

70 g geleisuiker 3:1

7 g pectine

Voor de hapjes:

+/- 300 g peperkoek (in schijfjes)

Zalmmousse (zie hierboven)

Gelei van groene appel (zie hierboven)

Bereiding:

De dag voordien: De zalmmousse:

Gaar de zalm in de stoomkoker of in de oven.

Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm het water en los daarin de gelatineblaadjes op.

Snij de zalm grof en doe hem samen met de opgeloste gelatineblaadjes en alle andere ingrediënten in de blender. Blend tot een gladde massa. Stort uit in een kom of in de gewenste vormpjes en zet 24 u koel weg.

De dag voordien: De gelei:

Doe alle ingrediënten in een pannetje, breng aan de kook en laat doorkoken volgens de aanwijzingen op de verpakking van de geleisuiker.

Giet de gelei uit in een longdrinkglas, dek af en laat afkoelen: zet het glas eerst op een keukenpapiertje op het aanrecht en pas als de gelei wat in temperatuur gezakt is in de koelkast. Laat gedurende 24 u afkoelen en opstijven.

Op het moment zelf:

Snij met de rand van een longdrinkglas (zelfde formaat als het glas waarin de gelei zit) rondjes uit de peperkoek.

Stort de gelei uit op een bord en snij in schijfjes. Leg de schijfjes gelei op de peperkoek.

Schep bolletjes van de zalmmousse en leg deze bovenop de peperkoek met gelei.

Nota's:

Dit hapje vraagt wat werk vooraf, maar het kan op het moment zelf snel afgewerkt worden, waardoor je het grootste deel van je tijd met je gasten kan doorbrengen.

Een restje zalmmousse? Ook heerlijk als beleg op brood of op een salade!

De zalmmousse bevat een kleine hoeveelheid Whisky, maar is ook lekker zonder Whisky!

De geleisuiker kan eventueel vervangen worden door de overeenkomstige hoeveelheid sucralose, maar dan moet de hoeveelheid pectine verhoogd worden.

Een portie van 10 g zalmmousse bevat 24 kcal, een portie van 14 g appelgelei bevat 19 kcal en een rondje peperkoek bevat 39 kcal, wat het totaal op 82 kcal per hapje brengt.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten