Ingrediënten voor 4 personen:
600g aardappelen
600g knolselder
600g witte kool
1 ui
400g varkenshaasje
2 eetlepels olijfolie
Peper, zout, nootmuskaat
15cl halfvolle melk
½ eetlepel maïsmeel
250ml soja room light
100g geraspte Emmentaler
Bereiding:
Was en kuis de aardappelen en de groenten. Schil de aardappelen en snij in schijven van 3-4mm dik. Schil de knolselder en snij in schijven van 3-4mm dik. Snij de witte kool in kleine blokjes. Snij de ui fijn.
Stoom de aardappel en knolselderschijven gedurende +/- 15minuten, zodat ze beetgaar zijn. (Of breng water aan de kook en kook ze tot ze beetgaar zijn, maar bij koken is de kans groter dat de schijven breken.)
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en blancheer de witte kool.
erwarm 1 eetlepel olie in een kookpot, voeg de ui toe en laat stoven tot de ui licht bruin begint de verkleuren. Roer af en toe om. Voeg de geblancheerde witte kool toe en laat kort mee stoven. Hou een beetje melk apart in een tas, en voeg de rest van de melk toe aan de witte kool. Kruid met peper, kruidnoot en een beetje zout. Roer om, zet het vuur op halve kracht en laat verder sudderen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Breng de room aan de kook met de helft van de geraspte kaas en kruid met peper en een beetje zout. Roer tot de kaas gesmolten is.
Leg een laag aardappelen, een laag knolselder, nog een laag aardappelen en nog een laag knolselder in een vuurvaste schotel, overgiet met het roommengsel. Bedek met de rest van de kaas en zet gedurende 10 minuten in de oven mét gril.
Verwarm 1 eetlepel olie in een pan. Kruid het varkenshaasje aan alle zijden met peper, kruidnoot en een beetje zout en laat het korsten in de pan. Zet het vuur op halve kracht zodra het vlees aan alle zijden gekorst is, doe het deksel op de pan en laat het vlees verder garen.
Los het maïsmeel op in de resterende melk en voeg het toe aan de witte kool. Roer om tot de melk begint in te dikken en haal vervolgens de witte kool van het vuur.
Verdeel alles over de borden en geniet van deze winterkost!
Nota’s:
554kcal per portie
Mensen die gewoon zijn om in verhouding veel aardappelen en weinig groenten te eten, kunnen op deze manier gemakkelijker meer groenten eten. Doordat de aardappelen en de knolselder gemengd zijn, lijkt het alsof je een grote portie aardappelen eet, terwijl het voor de helft extra groenten zijn.
Gebruik je ook een voorgerecht of een dessert? Voorzie dan een iets kleinere portie, want het is stevige kost!