Ingrediënten voor 4 personen:
½ knolselder (+/- 500 g geschild)
1 stevige prei
250 g champignons
200 ml soja room light
400 g gehakt
1 ei
100 g paneermeel
Kruiden naar wens, bv. peper, lookpoeder en kruidnoot
600 g aardappelen
Enkele takjes peterselie
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel maïsmeel
Lekker smullen met veel groenten? Probeer dan zeker dit gerechtje uit grootmoeders keuken met gehaktballetjes, knolselder, preisaus en champignons!
Bereiding:
Was en schil de knolselder en snij in dobbelsteentjes. Stoom gaar.
Was en schil de aardappelen en stoom gaar.
Was de prei, snij het witte en het lichtgroene deel in ringen.
Breng water aan de kook.
Meng de kruiden onder het paneermeel, voeg het ei en het gehakt toe en meng tot een goed gekneed geheel. Rol gehaktballen hiervan en kook ze gaar.
Verhit een eetlepel olie in een pan en stoof de prei aan.
Borstel de champignons en snij ze in schijfjes. Verhit de tweede eetlepel olie in een pan en bak de champignons.
Kruid de prei en de champignons volgens behoefte. Voeg de sojaroom toe aan de prei. Laat even inkoken.
Los het maïsmeel op in wat water en bind de preisaus. Voeg de blokjes knolselder toe aan de saus.
Was de peterselie. Schik de gehaktballen, de aardappelen en de groenten op de borden en versier met wat plukjes peterselie.
Nota's:
Dit gerecht bevat groenten van het seizoen. Het is eveneens een gerecht dat 2 generaties geleden op tafel had kunnen staan. En voor een stuk moeten we dat vaker doen: een duik nemen in grootmoeders eerlijke keuken, met zo weinig mogelijk bewerkte producten.
Bewaar het water waarin de gehaktballetjes gekookt werden. Als je nog wat kruiden toevoegt, kan je dit vocht als vleesbouillon gebruiken en heb je een basis voor een lekkere soep!
Dit gerechtje bevat 590 kcal per portie en meer dan 13 g vezels. Liever wat calorie-armer? Dan kan je de gehaktballetjes vervangen door 100 g gegrilde kipfilet per persoon en win je zo’n 190 kcal per persoon.