Ingrediƫnten voor 4 personen:
+/- 2 stevige rabarberstelen
4 koffielepels sucralose
3 sinaasappels
100 g volle room (om op te kloppen)
1 zakje (8 g) vanillesuiker
8 gemiddelde aardbeien
Enkele takjes munt
Enkele takjes citroenmelisse
Bereiding:
Vooraf:
Was en schil de rabarber en verwijder de draden. Snij de rabarber in blokjes.
Pers 1 sinaasappel.
Breng de rabarberblokjes aan de kook samen met het sap van de sinaasappel en de sucralose. Laat 10 tot 15 minuten koken, afhankelijk dat je liever blokjes of moes hebt in de rabarbercompote.
Laat de compote afkoelen.
Op het moment zelf:
Schil de 2 resterende sinaasappels tot op het vruchtvlees en snij de partjes tussen de vellen uit.
Snij de aardbeien in 4 stukken.
Hou 4 topjes van munt of citroenmelisse apart. Versnipper een aantal blaadjes munt en meng ze onder de aardbeien. Versnipper enkele blaadjes citroenmelisse en meng ze onder de sinaasappelpartjes.
Doe de room met de vanillesuiker in een ruime kom en klop deze luchtig.
Schik het fruit, de compote en de vanilleroom in glaasjes of op een bordje en geniet ervan!
Nota's:
Heb je meer rabarber? Dan kan je ook een grotere hoeveelheid compote maken. De compote combineert niet alleen goed met fruit, maar ook met andere desserten, zoals pannenkoeken, ijs of yoghurt.
Heb je liever compote op je brood? Voeg tijdens het koken dan eventueel wat pectine toe (volg de instructies op de verpakking) om de compote te binden tot een confituur. Zonder pectine is de compote tamelijk vloeibaar, waardoor hij iets minder geschikt is voor op brood.
Wil je de compote bewaren? Dit kan gedurende enkele dagen in de koelkast, maar aangezien er geen suiker als bewaarmiddel gebruikt wordt, is deze compote niet geschikt om lang te bewaren.
162 kcal per portie