Ingrediënten voor 10 personen
1 jonge fazant (gebruiksklaar)
2 el olijfolie
5 stevige pastinaken
2 wortels
Het groene deel van 2 preien
2 uien
2 takjes selder
Een kruidentuiltje (een laurierblaadje, enkele takjes tijm en rozemarijn)
Een bosje peterselie
Enkele peperbolletjes, zout volgens behoefte en wat foelie (of gemalen kruidnoot)
Een soep waarmee je je genodigden kan imponeren, dat is deze consommé van fazant en pastinaak!
Bereiding:
De dag voordien:
Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan, kruid de fazant naar wens en bak aan alle zijden in de soeppan.
Kuis, was en snij de ui grof en voeg toe aan de fazant. Laat kort aanstoven.
Was en kuis ondertussen de prei, de wortels en de selder en snij grof.
Was en kuis de pastinaak en snij in de lengte in plakken van 2-3 mm. Selecteer de plakken die je wil gebruiken voor de afwerking van de borden, verpak ze in huishoudfolie en leg koel weg.
Was te peterselie. Hou 3 takjes peterselie apart voor de afwerking en snipper deze.
Voeg 2,5l koud water toe aan de fazant. Voeg eveneens de groenten en kruiden toe (met uitzondering van de geselecteerde pastinaak en de gesnipperde peterselie) en breng traag aan de kook.
Laat 3-4 u sudderen.
Zeef de groenten, de kruiden en het vlees uit de bouillon en zet het vocht koel weg tot morgen.
De gekookte groenten heb je niet meer nodig voor deze consommé, de fazant wel. Haal het vlees van de botten en scheur grof. Bewaar het fazantenvlees in een afgesloten potje in de koelkast.
De dag zelf:
Consommé is volledig gezuiverde bouillon. Neem een extra kookpot, zet daarop een vergiet en leg een neteldoek of een schone keukenhanddoek in het vergiet. Giet vervolgens de afgekoelde bouillon door het vergiet, zodat het vet en eventuele restanten van kruiden of andere onzuiverheden achterblijven en alleen het gezuiverde vocht overblijft.
Voeg de fazant toe aan het vocht en verwarm de consommé tot net onder kooktemperatuur.
Bestrijk de apart gehouden schijven pastinaak met de resterende olijfolie en leg tussen de gril tot ze beetgaar zijn.
Verdeel de pastinaak over de soepkommen en voeg de consommé toe. Zorg ervoor dat ook de stukjes fazant evenredig verdeeld zijn over de borden. Werk af met de gesnipperde peterselie en eet smakelijk!
Nota's:
Deze consommé is een feestelijk voorgerecht dat ideaal past op een Kerst- of eindejaarmenu.
De consommé vraagt wat voorbereiding de dag voordien, omdat hij best afgekoeld gezeefd wordt, maar op de dag van het feest zelf heb je er weinig werk mee.
De groenten en kruiden die je gebruikt hebt voor de bouillon te maken zitten nog vol smaak en door er opnieuw water aan toe te voegen, aan de kook te brengen en te mixen, kan je ze hergebruiken om nog enkele porties pastinaaksoep van te maken voor de dagen nadien.
1 portie van deze consommé van fazant bevat 114 kcal.