Ingrediënten voor 4 personen:
300 g kippengehakt
1 witte en 1 rode ui
2 teentjes look
1 blik (400 g) rode bonen
1 blik (300 g) maïs
500 g tomatenblokjes
2 rode paprika’s
1 rood pepertje
1 mespunt cayennepeper
1 mespunt komijn
1 mespunt kaneel
200 g couscous (ongekookt)
+/- 400 ml groentebouillon
Enkele blaadjes groene kruiden voor de afwerking
Bereiding:
Was en kuis de groenten. Snij de ui fijn, de look zeer fijn en de paprika in blokjes. Halveer het rood pepertje, verwijder de zaadjes en snij fijn. Indien je gebruik maakt van verse tomaten: ontvel (door ze even onder te dompelen in kokend water) en ontpit de tomaten en snij in blokjes.
Spoel de bonen en de maïs om en laat uitlekken.
Bak het gehakt rul. (Op het einde eventueel een druppeltje water toevoegen om het aanbaksel los te krijgen van de pot of pan.)
Voeg de ui en de look toe en laat even mee stoven.
Voeg de tomatenblokjes, de paprika, de maïs, de rode bonen, het pepertje en de kruiden toe en laat het geheel een tijdje sudderen.
Breng de groentebouillon aan de kook. Doe de couscous in een kom en voeg een deel van de bouillon toe. Laat de couscous wellen. Voeg extra bouillon toe tot de couscous de gewenste consistentie bereikt heeft.
Doe de chili con carne in een bord, voeg de couscous toe en werk af met een blaadje kruiden. Smakelijk!
Nota's:
Chili con carne wordt gewoonlijk bereid met rundgehakt of gemengd gehakt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan kippengehakt, vandaar ook de naam ‘chili con pollo’. Voor de calorieën hoef je het niet aan te passen, want zuiver rundgehakt bevat iets minder energie dan kippengehakt. Varkensgehakt of gemengd gehakt bevat dan weer wel wat meer energie.
Traditioneel wordt een chilischotel ook met rijst, aardappelen of tortillachips gegeten. Persoonlijk geef ik eerder de voorkeur aan een ronde structuur zoals in couscous of gierst. Aangezien couscous in de meeste winkels verkrijgbaar is en gierst niet, heb ik ervoor gekozen om dit gerecht met couscous te combineren.
Dit gerecht bevat zowel kip als rode bonen, die eigenlijk een vegetarische vleesvervanger zijn. Dit gerecht is dan ook zeer eiwitrijk. Je kan dit gerecht bijgevolg ook perfect bereiden zonder het kippengehakt en nog steeds een volwaardige maaltijd overhouden.
Daarnaast bevat dit gerecht ook een grote portie voedingsvezels. Eén portie bevat meer dan 17 g vezels. Vezels zijn goed voor de stoelgang, maar vergeet niet om hierbij ook voldoende te drinken!
Zowel eiwitten als voedingsvezels bezorgen je gedurende lange tijd een voldaan gevoel
Eet je alles op? Dan bevat dit gerecht 568 kcal per portie. Maar de porties zijn ruim bemeten. Eventuele restjes kan je bewaren voor de dag nadien en dan smaken ze vaak nog lekkerder!