Ingrediënten voor 4 personen:
¾ meloen (cavaillon)
3 peren
4 vijgen
4 kl zachte geitenkaas
5 kl honing
2 el appelazijn
Een groot glas appelsap
1 tl kurkuma
1 tl gember
1 tl komijn
Enkele streepjes balsamicocrème
Enkele takjes munt en/of citroenmelisse
Fruitsalade maar dan anders? Geen echte zoetekauw? Op zoek naar een dessert, of eerder naar een voorgerecht? Deze carpaccio van meloen met peer en vijg zal velen verrassen!
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was, ontpit en schil de meloen en snij in dunne plakjes met de mandoline. Was, schil en ontpit de peren en snij in kwartjes. Was de vijgen, verwijder de steeltjes en snij er een kruis in, maar zorg dat de bodem één geheel blijft.
Leg de vijgen in een ovenschotel. Trek de partjes wat open en vul de vijgen met een koffielepel geitenkaas en een koffielepel honing en zet 10 minuutjes in de oven (hete lucht + gril).
Verwarm de appelazijn met evenveel water en een koffielepel honing tot de ingrediënten vermengd zijn. Leg ondertussen de plakjes meloen in een bord. Overgiet de plakjes meloen met het appelazijnmengsel en laat even marineren.
Spoel de takjes munt / citroenmelisse, haal de blaadjes van de steeltjes en doe de steeltjes in een pannetje, samen met de kruiden en het appelsap. Roer even, voeg de peren toe en laat op een zacht vuurtje sudderen.
Dresseer de borden: leg onderaan een laagje meloenschijfjes, in het midden een vijg en daar rond 3 kwartjes peer. Versier met enkele streepjes balsamicocrème en enkele blaadjes munt en / of citroenmelisse.
Nota's:
Is fruit maar saai? Deze aangepaste smaken zorgen voor een volledig nieuwe fruitbeleving!
De kurkuma zorgt ervoor dat de peer mooi geel ziet aan de buitenkant, maar binnenin blijft ze mooi wit. Wil je dit meer benadrukken, dan kan je peer ook in plakjes snijden en ze ‘opengeschoven’ op het bord leggen.
Dit gerechtje kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de lauwe variant, met het frisse van de meloen en het warme van de vijg en de peer. Kies je voor een warme variant? Zorg dan voor voorverwarmde borden en warm de partjes meloen kort op in de pan of de microgolf.
Door het fris zure van het appelsap, de appelazijn en de balsamicocrème en het hartige van de geitenkaas, wordt het zoete van het fruit wat gebroken. Ben je geen zoetekauw en kies je eerder een bordje kaas als dessert, dan kan dit gerechtje je misschien ook bekoren!
De fris zure toets creëert ook meer mogelijkheden voor dit gerecht. Je kan dit gerechtje immers evengoed serveren als voorgerecht. Eventueel vervang je de muntblaadjes door kerstomaatjes en leg je een groot gerold plakje Parmaham onder elk kwartje peer.
Het appelsap met de kruiden heb je nodig om de peer te bereiden, maar gebruik je verder niet. Eventueel kan je nog wat kaneel, een steranijs en enkele kruidnagels toevoegen, het sap nog even verhitten en zeven en verdelen over 4 borrelglaasjes. Na een aangename septemberdag kan het ’s avonds al flink afkoelen. Dit drankje kan dan ook hartverwarmend werken bij, of als afsluiter na het dessert!
Dit gerechtje bevat 183 kcal per persoon. Als dessert levert dit gerechtje vooral koolhydraten, maar ook 3,5 g eiwitten en 4 g vezels. Pimp je het tot een voorgerecht met Parmaham, dan wordt het eiwitgehalte meteen opgetrokken tot 11 g en levert het 248 kcal. Een borrelglaasje van 50 ml gekruid appelsap levert ongeveer 25 kcal.