Aperitief met hapjes: Frittata van spruitjes en Zwarte Woudham, toast met zalmrolletje en guacamole met garnaaltjes

Ingrediënten:

Aperitief: Hot or cold this Christmas? (per glas):

10 cl virgin mojito zero

10 cl tonic zero

10 cl sinaasappelsap

Voor de Frittata (+/- 20 hapjes):

6 dikke spruiten

1 aardappel

1 rode ui

50 g Zwarte Woudham

2 eieren

20 ml melk

1 koffielepel olijfolie

1 koffielepel geraspte Parmezaanse kaas

Kruidnoot, kippenkruiden, eventueel andere kruiden volgens eigen voorkeur

Gebruik een (ovenbestendig) pannetje met een doorsnede van 16 tot 18 cm

Voor de toast met zalm (+/- 8 hapjes)

2 sneetjes licht grof brood zonder korsten

2 sneetjes gerookte zalm

50 ml volle room

Een snuifje zout

Wat peper van de molen

Enkele takjes dille

Enkele takjes peterselie

Voor de guacamole (+/- 10 hapjes):

1 rijpe avocado

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel limoensap

Cayennepeper volgens eigen smaak

1 theelepel gemalen korianderzaad

5 kerstomaatjes

80 g grijze garnalen

Bereiding:

Het aperitief:

Voeg de Virgin Mojito zero, de tonic zero en het sinaasappelsap in gelijke delen in het glas en geniet! Proost!

De frittata:

Was en schil de aardappelen en snij ze in blokjes van +/- 1cm².

Verhit de olie in het pannetje, voeg de aardappelen toe en roer regelmatig rond.

Was en kuis de spruiten, snij de in 8 stukken en voeg toe aan de aardappelen.

Was en kuis de rode ui en snij in stukken van +/- 1cm². Voeg toe aan de aardappelen en de spruitjes.

Snij de Zwarte Woudham in reepjes en voeg eveneens toe aan de aardappelen en de groeten. Kruid naar wens, bv. met kruidnoot en kippenkruiden en bak verder onder regelmatig roeren, tot alles gaar is.

Klop de eieren los met de melk, kruid naar wens en meng ook de Parmezaanse kaas onder het eidermengsel. Giet, zodra de groenten gaar zijn, het eiermengsel erover. Zorg dat de groenten en aardappelen +/- volledig bedekt zijn met het mengsel.

Zodra de frittata aan de zijkant en de onderkant begint los te laten, keer je het geheel op een bord en laat je hem langs de andere kant in de pan glijden, zodat ook deze kant kan bakken. Heb je een ovenbestendige pan of pot, dan kan je de frittata in de oven zetten tot het eiermengsel volledig uitgehard is en heb je minder kans dat hij uiteen valt tijdens het omkeren.

Zodra de frittata uitgehard is, snij je hem in blokjes om als hapje te presenteren. Leg de blokjes best in een papieren muffinvormpje. Wanneer je de hapjes met de hand of met een cocktailprikker zou vestnemen loop je de kans dat hij breekt.

De toast met zalm:

Ontkorst het brood en toast het.

Snij de kruiden fijn, gebruik alleen de blaadjes.

Doe de room in een ruime kom, voeg de kruiden toe en klop op.

Besmeer de sneetjes gerookte zalm met de opgeklopte kruidenroom. Rol op en snij voorzichtig (niet te hard drukken) in schijfjes.

Snij de toast in 4 en leg op elk stukje toast een zalmrolletje.

De guacamole:

Was, halveer, ontpit en schil de avocado. Snij in stukjes en doe in de blender.

Voeg de olijfolie, het limoensap, de cayennepeper en de koriander toe en mix tot een gladde saus.

Was de kerstomaatjes, snij in 8 stukken en verdeel ze over de aperitiefglaasjes. Bedek met de guacamole en verdeel de garnaaltjes over de glaasjes. Smakelijk!

Nota's:

Het aperitief is een eigen creatie die het midden vormt tussen een Virgin Mojito, die ons eerder aan warme dagen doet denken, en een Eskimo of een Chinees, die eerder een koude bijklank heeft. Aangezien een feestmaaltijd doorgaans al voldoende energie bevat, hebben we bewust gekozen voor caloriearme dranken.

Wil je ook graag een alcoholhoudend alternatief aanbieden voor dit aperitief? Gebruik dan een gewone Mojito ter vervanging van de Virgin Mojito. Zo heb je dezelfde smaak en toch voor elk wat wils! Hou er wel rekening mee dat in een glas van de alcoholhoudende variant 3 keer zo veel calorieën zitten dan in de alcoholvrije variant!

Frittata is de Italiaanse tegenhanger van de Spaanse tortilla. Deze gerechten zijn oorspronkelijk ecologisch erg verantwoord, aangezien ze bedoeld zijn om restjes op te werken. Hier worden ze gepresenteerd als feestelijk hapje, maar voor dagelijks gebruik voeg je gewoon een restje aardappelen en groenten toe aan een mengsel van eieren met wat kaas, vis of vlees voor een heerlijke maaltijd. Om een voldoende grote groenteportie te bekomen, voeg je best nog een rauwkostsalade toe. Zorg er wel steeds voor dat de restjes reeds gekookt en zacht zijn van structuur. Is dat niet het geval, kook of bak ze dan eerst tot ze gaar zijn alvorens ze in de frittata te verwerken.

In dit voorbeeld werd Zwarte Woudham gebruikt, maar deze kan vervangen worden door gelijk welke andere ham.

Hoewel tomaten eerder zomervruchten zijn, zijn ze het ganse jaar verkrijgbaar. Avocado is ecologisch gezien wat omstreden, maar wel het ganse jaar verkrijgbaar en een bron van onverzadigde vetten. Grijze garnalen zijn eveneens het ganse jaar verkrijgbaar en typisch voor de ‘Lage Landen’. Deze guacamole met garnaaltjes is dus een lekker hapje dat geschikt is voor alle seizoenen!

Eén glas aperitief van 30 cl bevat 46 kcal. De frittata bevat 20 kcal per hapje. De toast met zalm bevat 45 kcal per hapje. De guacamole bevat 45 kcal per hapje. Tezamen is dit dus 156 kcal voor 1 glas aperitief en 3 hapjes.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten