Ingrediënten voor 2 personen:
Voor het aperitief:
40 ml Funny Bitter
40 ml citroensorbet (zie verder)
160 ml appel-kersensap
2 takjes verse rozemarijn
Voor het hapje:
4 kleine pruimtomaatjes
2 blokjes kaas
2 takjes verse rozemarijn
Voor de citroensorbet:
Het versgeperst sap van 4 citroenen (of limoenen) (+/-180ml)
360 ml water (de dubbele hoeveelheid van het sap)
1 eetlepel acaciahoning (12ml)
1 eetlepel kristalsuiker (of de hoeveelheid zoetstof die hiermee overeenstemt)
Bereiding:
Vooraf te bereiden:
De citroensorbet:
Was en pers de citroenen.
Doe het sap in een pannetje en voeg de dubbele hoeveelheid water toe.
Voeg de honing en de suiker (of zoetstof) toe en verwarm al roerend tot de honing en de suiker (of zoetstof) opgelost zijn.
Giet het geheel in een diepvriespotje en zet (niet afgedekt) in de diepvries. Roer elk half uur rond met een vork.
Dek na 1 uur de sorbet af en blijf elk half uur roeren met een vork, gedurende 3 tot 5 uur (tot het moment dat het mengsel een sorbet-structuur heeft)
Op het moment zelf te bereiden:
Het hapje:
Snij de blokjes kaas in de vorm van het punt van een pijl.
Snij vanaf het midden van de tomaatjes tot de onderkant een deel schuin weg.
Behoud de blaadjes aan de top van de takjes rozemarijn en verwijder de lagere blaadjes tot op de steel.
Leg 2 tomaatjes met het weggesneden deel tegen elkaar, zodat ze een hartje vormen. Prik het steeltje van de rozemarijn door het hartje. (Eventueel vooraf een gaatje maken met een cocktailprikker).
Prik tenslotte het pijlvormige stukje kaas aan het uiteinde van het rozemarijntakje.
Dresseer de takjes op een bordje.
Het aperitief:
Rol met een schep om bolletjes uit een meloen te snijden enkele kleine bolletjes van de sorbet en verdeel over de glazen
Meng in een beker de funny bitter met het appel-kersensap en verdeel over de glazen.
Voeg ter versiering de takjes rozemarijn toe als roerstaafje.
Nota’s:
Echte liefde is soms zoet, maar soms ook een beetje zuur of bitter. Aangezien al deze smaken in het aperitief zitten, kozen we voor de naam ‘true love’.
De hoeveelheid sorbet die bereid wordt is +/- 550ml, ofwel 11 normale bollen. Deze hoeveelheid is uiteraard te veel voor alleen dit aperitief. Als het aperitief de starter van een uitgebreid menu vormt, kan er tussendoor een bolletje sorbet toegevoegd worden om de vertering te bevorderen. De sorbet kan ook gedurende enkele maanden in een afgesloten doos in de diepvries bewaard worden.
Onvoldoende tijd om sorbet te maken? Je kan de ingrediënten voor de sorbet in hoeveelheid verminderen en in ijsblokjesvormen laten afkoelen in de diepvries en als ijsblokje toevoegen aan de glazen. Of je kan de citroensiroop ook laten afkoelen in de koelkast en als siroop toevoegen
De energie in deze gerechten:
De sorbet: 16 kcal voor een normale bol van 50ml.
Het hapje: 25 kcal per stuk.
Het aperitief: 58 kcal per glas ofwel 43 kcal per 100ml.