Hier vind je weetjes, specifieke informatie m.b.t. diëten bij bepaalde allergieën of aandoeningen, informatie over voeding gericht naar specifieke doelgroepen of onderwerpen in verband met voeding, die recent in de pers geweest zijn en nader toegelicht worden. Als je op zoek bent naar informatie over een bepaald onderwerp, kan je altijd eens een blik werpen op deze rubriek om te zien of er al informatie over verschenen is.
Vers van de pers: Zoetstoffen en koolhydraten een slechte combinatie?
Op 3 maart 2020 werd een nieuwe Yale studie gepubliceerd in Cell Metabolism (https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(20)30057-7) met als titel ‘Short-term consumption of sucralose with, but not without, carbohydrate impairs neural and metabolic sensitivity of sugar in humans’. […]
Dossier: Corona-crisis en voeding: wat doe je beter wel en wat niet?
Kan voeding ons beschermen tegen COVID-19? Of kan voedsel net een bron van besmetting zijn? En wat doe je als je ernstig ziek werd door het Corona-virus en moet revalideren? Iedereen is de laatste weken, […]
Cholerabacteriën zijn schadelijk, mango’s niet: het werkingsmechanisme achter een allergische reactie
In NemoKennislink van 30/01/2020 verscheen een artikel van Welmoed van Zuiden: ‘Cholerabacteriën zijn schadelijk, mango’s niet’. Het betreft een interview met theoretisch bioloog Rob de Boer over het belang van bioinformatica. Ben je geïnteresseerd in […]
Vers van de pers: Meer leververvetting bij jongvolwassenen door toename obesitas
In ‘The Lancet’ van 15/01/2020 verscheen het artikel ‘Prevalence of steatosis and fibrosis in young adults in the UK: a population-based study’ van Kushala W M Abeysekera et all (https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(19)30419-4/fulltext#) , waaruit blijkt dat door […]
Dossier: Voeding in relatie tot psychische aandoeningen
In Nederland verscheen eind 2019 de publicatie ‘Voeding en Psychische gezondheid gedurende de levensloop’, een publicatie van de Universiteit van Maastricht, die een synthese vormt van de beschikbare wetenschappelijke kennis en een inventarisatie van de […]
Aandachtspunten tijdens de feestdagen
Hoe uitgebreider ons sociale netwerk, hoe meer feestjes er doorgaans ook zijn in deze eindejaarperiode. De miserie is waarschijnlijk al begonnen rond Sinterklaas. De goede heilige man kwam langs op het werk of bracht wat […]