Kaas eten op peuterleeftijd als bescherming tegen voedselallergie?

We stellen vast dat allergie de laatste jaren aan een opmars bezig is. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat dit veel met hygiëne te maken heeft. Hoe hygiënischer we zijn, hoe minder we met verschillende bacteriën in contact komen en hoe sneller ons lichaam bepaalde onschuldige stoffen vreemd gaat vinden en daar allergisch op zal reageren. Eerder onderzoek heeft ook al aangetoond dat een vroege voedseldiversiteit, m.a.w. op jonge leeftijd zo veel mogelijk verschillende voedingsmiddelen eten, beschermend werkt tegen allergie.

De studie waar het hier (Nicklaus S. et al.; Pasture Study Group. The protective effect of cheese consumption at 18 months on allergic diseases in the first 6 years. Allergy. 2019; 74:788-798. https://doi.org/10.1111/all.13650 ) over gaat, onderzocht het effect van kaas eten op jonge leeftijd op klachten als atopische dermatitis, voedselallergie, allergische rhinitis, astma en atopische overgevoeligheid op de leeftijd van 6 jaar.

Waarom dit onderzoek naar kaas?
Het idee vertrekt vanuit de hygiënehypothese, waarbij aangetoond werd dat kinderen die opgroeien in een landelijke omgeving een lager risico hebben op het ontwikkelen van astma, hooikoorts en voedselallergie. Dit verlaagde risico wordt in verband gebracht met het op jonge leeftijd in contact komen met vee, veevoeder en de consumptie van melkproducten in het algemeen, en het consumeren van rauwe melk in het bijzonder. Wellicht kunnen al deze facetten teruggebracht worden tot de blootstelling aan meer (aantal) en meer verschillende (soorten) bacteriën gedurende de eerste levensmaanden.
Aangezien gefermenteerde melkproducten en traditionele kaas een grote verscheidenheid aan micro-organismen bevatten, zowel bacteriën, gisten als schimmels, werd een onderzoek naar kaas in dit verband interessant bevonden.

Hoe ging men te werk?
Tussen 2002 en 2005 werden zwangere vrouwen (3de trimester van de zwangerschap) gerekruteerd, in Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Daaropvolgend werden meer dan 1100 kinderen toegelaten in de studie. De kinderen werden opgedeeld in 2 groepen: kinderen die leefden op een boerderij (ongeacht de diersoort) en kinderen uit dezelfde streek die niet op een boerderij leefden. Deze kinderen werden regelmatig opgevolgd, op de leeftijd van 2, 12, 18 en 24 maanden en vervolgens jaarlijks tot de leeftijd van 6 jaar.

Conclusie
Het eten van kaas op 18 maanden werd in verband gebracht met

  • Een lager risico op het ontwikkelen van atopische dermatitis (ofwel atopisch eczeem)
  • Een lager risico op voedselallergie.

Dit verband kan mogelijk ook doorgetrokken worden naar kaasdiversiteit. Hoe meer verschillende soorten kaas er gegeten werden, hoe beter de bescherming.
Er moet ook vermeld worden dat er rekening gehouden werd met andere beschermende factoren, zoals de voedseldiversiteit op 12 maanden en het drinken van rauwe melk. Los van het beschermend effect daarvan, kon er ook een afzonderlijk verband met het al dan niet eten van kaas vastgesteld worden. Kinderen die nooit kaas aten vertoonden een duidelijk hoger risico op het ontwikkelen van voedselallergie.

Het eten van kaas kon niet in verband gebracht worden met een veranderd risico op astma, allergische rhinitis of atopie (aanleg voor allergie) in het algemeen.

Eén knelpunt is er wel nog aanwezig in het onderzoek en dat is dat ouders van kindjes met atopische dermatitis of voedselallergie misschien bepaalde voedingsmiddelen, zoals kaas, weggelaten hebben uit het dieet van hun kinderen. Dit zou een vertekend beeld geven van de resultaten.

De moraal van het verhaal:
Risico’s opzoeken met kinderen is zeker niet aan te bevelen, maar overbeschermen heeft ook zo z’n nadelen. Laat je kinderen gerust buiten spelen zonder dat het om de 2 minuten z’n handjes hoeft te wassen en laat het ook in contact komen met een grote diversiteit aan voedingsmiddelen én kazen. Beperk je dus niet tot de Babybelletjes, maar varieer in harde en zachte kazen. Misschien blijkt je peuter wel fan te zijn van Brie, Chaumes of Roquefort!
Zorg ook dat je kind weet waar voeding vandaan komt. Kweek je zelf geen groenten in eigen tuin? Neem je kind dan mee naar een pluktuin, waar je zelf tegen een kleine prijs groenten en fruit kan plukken en proeven, of ga langs op een melkveebedrijf, waar het kan zien dat melk niet alleen beschikbaar is in brik, maar dat het van de koe komt. Laat het ook eens proeven van deze melk! Dit zijn niet alleen leuke uitstappen, maar misschien helpt dit ook om de voedseldiversiteit van je peuter te vergroten en zijn/haar risico op allergie en eczeem te verlagen!




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten