FAAM Kopenhagen: een verslag

faam

Diegenen die ‘Mijn gezonde voeding’ volgen op Facebook konden het daar al lezen: op 17 oktober vertrok ik samen met 9 andere allergiediëtisten voor 4 dagen naar de FAAM (Food And Anaphylaxis Meeting) in Kopenhagen. Dit was zowel gezellig als leerrijk. Uiteraard hebben we het beste uit 2 werelden gecombineerd, door zowel de stad te bezoeken als de plaatselijke voedingsgewoonten te ontdekken, maar in de eerste plaats door weer wat nieuwe wetenswaardigheden op te steken rond allergieën. Hier volgt dan ook een kort verslagje van ons bezoek.

Op woensdagavond zijn we vertrokken en op donderdagmiddag begon het congres, dus zijn we op donderdagochtend de stad gaan verkennen met een bezoek aan een markt en een lunch met smørebrød.
Op donderdagmiddag ging het congres van start met een grondige uiteenzetting over anafylaxie (een ernstige allergische reactie): wat is het, hoe vaak komt het voor, welke soorten zijn er, waardoor worden ze veroorzaakt en hoe zit het met de ernst?
Nadien volgden enkele lezingen over EoE (eosinofiele oesofagitis). Dit is een chronische ontsteking van de slokdarm die veroorzaakt wordt door een allergische reactie.
Vervolgens kwam de component georiënteerde diagnostiek aan bod. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het voedingsmiddel waarop je reageert, maar ook naar welke component van dat voedingsmiddel de trigger is voor de reactie. Afhankelijk van de component waarop je reageert zal een allergische reactie ernstiger of milder zijn en zal er mogelijk ook een ander voedingsadvies gegeven worden. De theorie werd toegelicht met behulp van casussen over notenallergie en het LTP-syndroom (een voedselreactie die vaak ook geassocieerd is aan contact met cannabis).
Als afsluiter werd ons een welkomstreceptie aangeboden die we uiteraard niet aan ons hebben laten voorbij gaan!

Vrijdag begon onze dag al heel vroeg met om 7u30 een sessie over de nieuwigheden in de diagnose en de behandeling van allergie bij kinderen en volwassenen, gevolgd door een lezing rond de karakteristieken van een allergeen en hoe deze eigenschappen kunnen veranderen door een bewerking zoals roosteren, koken …
Na de pauze kwam allergiepreventie aan de beurt met aandacht voor de voeding, het microbioom en de huid.
Na het verorberen van een matig gezonde lunchbox trachtte men de vraag te beantwoorden ‘Hoe omgaan met de postmoderne patiënt?’. Hier werd het MCAS (mastcel activatie syndroom: dit is een tijdelijke verhoging van het aantal mastcellen, die aan de basis liggen van de allergische reactie, door triggers als medicatie, contrastmedia, stress,…), het vermijden van gluten en histamine-overgevoeligheid besproken.
Tussendoor was er ook tijd om te netwerken met artsen en internationale collega’s en wisselden we informatie uit. Na een heerlijk buffet en een wandeling door het Tivolipark, volledig in Halloween sfeer, keerden we terug naar ons hotel voor de broodnodige nachtrust om de dag nadien opnieuw om 7u30 present te zijn in de ochtendsessie.

Zaterdag startte de dag met het bespreken van nieuwigheden rond het mechanisme van anafylaxie, recente studies over IgE, IgG en component georiënteerde diagnostiek en wat er nieuw is in de detectie van voedingsallergenen in voedingsmiddelen.
Vervolgens werden verschillende therapieën van voedselallergieën in de kijker gezet en werd er ingezoomd op de co-factoren en andere risicofactoren voor anafylaxie.
De laatste lezingen van het congres behandelden moeilijke allergenen zoals LTP, tarwe en noten.

Na 3 dagen van kennis vergaren was het tijd voor ontspanning! Een fikse wandeling bracht ons via de Nyhavn, langs het koninklijk paleis, waar het net ‘wisselen van de wacht’ was, om een eindje verder de bekende meermin te bewonderen.  Als afsluiter dineerden we nog in een knus restaurantje in de Nyhavn.

Wat me zelf het meest bijgebleven is en waar ik tijdens het congres het meeste over bijgeleerd heb, is ‘gehydrolyseerde tarwe’. Tarwe is een complex voedingsmiddel: het bevat gluten en allergenen. Je kan reageren op tarwe wanneer je coeliakie hebt, je kan allergisch zijn aan tarwe, maar ook intolerant voor de fructanen in tarwe. Binnen de allergische reacties zijn er ook personen die alleen reageren op tarwe in combinatie met een andere trigger, zoals een fysieke inspanning, en die zonder een extra trigger zo veel tarwe kunnen eten als ze willen zonder enig probleem. Anderen reageren dan weer op een deel van het allergeen in de gehydrolyseerde vorm. Hydrolyse van tarwe kan verschillende producten vormen, waarbij je op een deel van die producten reageert en op andere niet. Deze gehydrolyseerde tarwe kan voorkomen in verschillende voedingsmiddelen, maar ook in verzorgingsproducten: huidcrèmes, cosmetica en kappersproducten. Personen die reageren op gehydrolyseerde tarwe reageren vaak met urticaria, maar ook andere allergische reacties zijn mogelijk. Bovendien is het ook al gezien dat personen met coeliakie die zeer trouw zijn aan hun dieet en toch soms opstoten doen, vrij zijn van opstoten wanneer ook het gebruik van verzorgingsproducten die gehydrolyseerde tarwe bevatten geschrapt wordt.

Dit was een zeer kort verslag van 3 zeer leerrijke dagen. Uiteraard is het niet mogelijk om op alle aangestipte onderwerpen dieper in te gaan. Is bij jezelf echter een van de vermeldde allergieën vastgesteld en heb je graag meer informatie? Aarzel dan niet om een afspraak te maken. Breng tijdens de afspraak ook alle relevante onderzoeksresultaten mee, zodat vertrekkende van jou concrete situatie ook zeer specifiek advies kan gegeven worden.




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten