Aandachtspunten tijdens de feestdagen

Hoe uitgebreider ons sociale netwerk, hoe meer feestjes er doorgaans ook zijn in deze eindejaarperiode. De miserie is waarschijnlijk al begonnen rond Sinterklaas. De goede heilige man kwam langs op het werk of bracht wat lekkers voor de kinderen of de kleinkinderen. Vervolgens zijn er de Kerstfeestjes, Nieuwjaarsfeestjes, feestjes op het werk, in de sportclub, met vrienden en familie, verschoven feestjes omdat we ze allemaal niet op de feestdagen zelf kunnen plaatsen en de nieuwjaardrinks waarop de vooruitzichten voor het volgende jaar toegelicht worden. Een lastige periode om een goed evenwicht te vinden tussen lekker eten en drinken, gezonde voeding, gezelligheid en een slanke lijn…

Hoe ga je hier nu mee om?
Wees om te beginnen voorzichtig met zoet. Hoe meer zoetigheid je eet, hoe groter de drang naar zoet wordt. Probeer je bovendien te beperken tot de maaltijden. Op die manier geef je je maag rust en stop je heel wat minder zoetigheden, en dus ook calorieën, in je mond.

Hoe pak je die eindejaarperiode nu best aan?
Traditie wil dat er met de feestdagen lekker gekookt wordt en cadeautjes uitgedeeld worden. Die cadeautjes moeten ook aangekocht worden. Uiteraard kan je gebruik maken van allerlei online verkoopplatformen, maar wie de lokale middenstand wil steunen en zijn aankopen doet in de winkel, wordt vaak ook verleid op kerstmarktjes die overal de kop op steken. Naast allerlei hebbedingetjes is er doorgaans ook de nodige (alcoholische) drank en suiker- en vetrijke voeding aanwezig.
Heb je behoefte aan iets om op te warmen? Ga dan voor een tasje koffie of thee. Ze leveren weinig of geen energie en ze zijn toch lekker warm.
Heb je honger? Neem dan niet aan diverse kraampjes allerlei tussendoortjes, maar eet iets. Ben je een hele dag op stap om inkopen te doen? Plan dan vooraf bewust een eetmoment in. Denk vooraf ook al even na over de locatie en kies bij voorkeur een plaats waar ook soep en salades op de kaart staan. Ben je alleen op stap in de namiddag? Zorg er dan voor dat je eerst thuis een middagmaal genuttigd hebt, zodat je niet te snel in de verleiding komt op de kerstmarkt.
Verloopt je dag toch anders dan gepland? En is er alleen fast food ter beschikking? Eet dan iets minder gezond, maar beperk je portie. Begrijp me hier niet verkeerd. Eet voldoende, maar niet te veel. Eet je een hamburger tussen een broodje, met gebakken ui en saus, met een totaal gewicht van zo’n 200 g, dan heb je hiermee al snel een kleine 600 kcal binnen. Dit is voldoende voor een maaltijd! Vergelijk je dit met een medium hamburgermenu, waarbij ook frietjes, extra saus en een frisdrank inbegrepen zijn, dan levert dit al snel 1000 tot 1500 kcal. Heel wat meer dan wat je nodig hebt tijdens 1 maaltijd dus! Beperk je dus tot die hamburger en eet niet ook nog een portie frieten of een zak smoutebollen als dessert. Zorg er bovendien voor dat je tijdens een ander maaltijdmoment je portie groente binnen krijgt, want naast energie zijn ook nutriënten zal vitamines en mineralen van belang!

Eerste hulp bij feestjes!
Naar wat voor een feestje ga je? Vier je met een groep in een zaal, zoals het bedrijfsfeest voor Kerst? Maak dan zelf een bewuste keuze. Als men met hapjes rond komt, hoef je niet telkens iets te nemen. Sla de hapjes over of neem alleen de dingen die je echt lekker vindt. Probeer de crackers, chips, olijfjes,… die op de partytafels staan te laten voor wat ze zijn. Neem 1 aperitiefje, maar laat je glas niet bijvullen, of vraag water in je aperitiefglas. Door te kiezen voor het zelfde glas, valt het minder op dat je geen alcohol drinkt en hoef je je niet te verantwoorden ten opzichte van je collega’s (niet dat dat anders nodig is, maar soms kunnen er al eens vervelende situaties ontstaan). Volgt er nadien een maaltijd in buffetvorm, schep dan een portie op die niet te groot is en kies voor de minst ongezonde voedingsmiddelen. Beperk ook hier de alcohol en de frisdrank, maar kies eerder voor water of fruitwater.
Wordt de maaltijd aan tafel opgediend, vraag dan een portie die niet te groot is en, als je geen inspraak hebt, eet dan niet je bord leeg omdat je dat zo aangeleerd werd, maar stop als je voldaan bent.

Kook je zelf? Kies dan voor magere ingrediënten: ga voor veel groenten, light sauzen die je apart opdient, mager vlees en bij voorkeur niet gefrituurde gerechten. Beperk de calorieën in je desserts door zoetstof i.p.v. suiker te gebruiken. Maak je porties niet te groot, en besteed aandacht aan de bordschikking, maar kies wel voor vezelrijke producten, die zorgen voor een verzadigd gevoel. Voorzie je alcohol, zorg dan ook voor water en een eventueel ander alcoholvrij alternatief.

Mag je gaan dineren bij vrienden of familie? Laat hen dan vooraf weten dat je niet wil overdrijven in calorieën en vraag hen om sauzen apart te houden, porties niet te groot te maken en niet aan te dringen met alcohol of een 2de portie. Goede afspraken maken immers goede vrienden!

Veel feestjes?
Van alles een beetje en van niks te veel, dat is het beste advies. Sla geen maaltijden over, maar verwacht je een uitgebreid diner, neem dan een lichte lunch of omgekeerd. Maaltijden overslaan leidt tot overeten, en daar wordt niemand beter van. Probeer alcohol te beperken, dat levert gelijk een mooie caloriebesparing op, en beperk ook hapjes en versnaperingen. Overdrijf niet met de portiegrootte van de andere gerechten. Vooral desserten kunnen zeer calorierijk zijn. Vraag een kleine portie, of proef eens maar voel je niet verplicht om alles op te eten, zeker niet bij calorierijke desserts. Heb je zelf inspraak? Kies als dessert dan voor een fruitsalade of een ongezoet melkproduct. Als je op die manier op alle feestjes je calorieën per maaltijd binnen de perken kan houden, dan kan je perfect vele feestjes aan! Geniet ervan!
Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be