Ingrediënten voor 4 personen:
500 g wijtingfilets
600 g boontjes
250 g champignons
½ gele en ½ rode paprika
Een kleine courgette
2 rode uien
8 el passata
2 el soja room light
1 kl Provençaalse kruiden
1 kl bonenkruid
600 g aardappelen
Een scheutje melk
Peper, lookpoeder en een beetje zout
1 el + 4 kl vloeibare margarine
Wijting is momenteel einde seizoen, dus het ideale moment om er nog eens van te genieten. Ook de begeleidende groenten zijn eerder zomers, want het prille winterzonnetje doet verlangen naar meer!
Bereiding:
Kuis en was de boontjes en stoom ze gaar.
Breng water aan de kook.
Was en schil de aardappelen. Snij ze in kleine stukken en kook ze gaar in het kokend water.
Verwarm de oven voor op 70°C.
Was de paprika en de courgette, snij in blokjes en stoof gaar in 1 kl margarine.
Was en kuis de rode ui en snij in ringen. Stoof gaar in 1 kl margarine.
Zet een ovenschotel in de oven en vul ze met de groenten zodra ze klaar zijn om ze op de gewenste temperatuur te houden.
Meng de passata, de room en de Provençaalse kruiden en maak er een tomatensaus van. Doe in een ovenbestendig schaaltje en laat opwarmen in de oven.
Borstel de champignons schoon, snij ze in 4 stukken, kruid met peper en stoof gaar in 1 kl margarine. (Onvoldoende margarine? Voeg dan een klein beetje water toe!)
Verhit 1 kl margarine in een pan, voeg de gestoomde boontjes en het bonenkruid toe en laat kort stoven.
Giet de aardappelen af, kruid naar wens, stamp fijn en werk met een beetje melk af tot een puree.
Kruid de wijtingfilets. Verhit 1 el margarine in een pan en bak de filets kort aan beide zijden. Keer voorzichtig om met een spatel.
Dresseer de borden en eet smakelijk!
Nota's:
Gewoonlijk kies ik voor seizoensgroenten, maar in de winter heb ik af en toe behoefte aan een zomers gerechtje. Voor de boontjes kies ik in deze tijd van het jaar echter voor diepvriesboontjes en niet voor verse. Op deze manier win ik tijd en hoeven de boontjes niet van de andere kant van de wereld te komen. Je zou ook kunnen kiezen voor voorgesneden en diepgevroren paprika en courgetteblokjes, maar die gebruik ik gewoonlijk vers.
Moet ik heel eerlijk zijn? De dag voordien aten we verse pizza, dus met de tomatensaus, de paprika en de courgette werden restjes opgewerkt…
Je kan ook kiezen om de boontjes gewoon te stomen en niet bijkomend aan te stoven. Persoonlijk heb ik ze liefst gestoofd met bonenkruid. Het bonenkruid ondersteunt bovendien de vertering van de boontjes.
Dit bordje bevat veel kleur en bevat dus ook diverse fytonutriënten. In principe zou je dagelijks alle kleuren van groente of fruit op je bord gehad moeten hebben. De verschillende kleuren bevatten andere fytonutriënten en die hebben we o.a. nodig om ontstekingen in ons lichaam tegen te gaan.
Je maakt de groenten afzonderlijk klaar, maar door ze telkens in een voorverwarmde oven te bewaren, hou je ze warm en kan je dezelfde kookpot telkens hergebruiken. Ondanks het feit dat je diverse potjes klaar te maken hebt, is dit gerecht op een half uurtje klaar. De boontjes en de aardappelen vragen het meeste tijd, maar aangezien zowel het kuisen en versnijden als het bereiden van de rest van de groenten en de vis niet veel tijd vraagt, zit je snel aan tafel!
Dit gerechtje bevat 409 kcal per portie.