Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de appel-gember Mocktail:
1 appel ‘Golden’ of een gelijkaardig ras
50 g gember
Een handje diepgevroren frambozen
5 kruidnagels
75 ml citroensap
20 g kristalsuiker
800 ml bruiswater
Voor de tomaat-mozzarella:
4 kleine mozzarellabolletjes
4 kerstomaatjes
4 blaadjes basilicum
1 koffielepel groene pesto
Voor de gevulde kroepoek:
20 g kroepoek
½ hardgekookt eitje
50 g surimisticks
50 g mayo dressing extra light
Peper uit de molen
Voor de Jules Destrooper met appeltjes:
4 natuurboterwafeltjes van Jules Destrooper
1 appel
1 koffielepel boter
1 koffielepel kaneelpoeder
Iets te vieren? Met dit alcoholvrij aperitief van appel en gember en 3 hapjes ben je al een eind op weg. Tomaat-mozzarella, kroepoek met surimisla en een koekje met appeltjes zorgen voor variatie in smaak.
Bereiding:
De appel-gember mocktail:
Vooraf:
Schil de gember en snij fijn.
Halveer de appel. Dek 1 helft af en leg koel weg. Schil de andere helft, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Doe het citroensap, de kruidnagels, de gember, de suiker en de gesneden appelstukjes in een steelpannetje en breng kort aan de kook. (Te weinig vocht? Voeg dan eventueel een klein beetje water toe.) De af na het koken en zet koel weg. Laat +/- 12 u trekken.
Op het moment zelf:
Verwijder de kruidnagels uit de vloeistof en mix het geheel. Voeg vervolgens het bruiswater toe.
Schil de andere halve appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Verdeel de appelblokjes en de diepgevroren frambozen (die je gebruikt als ijsblokjes) over de glazen en vul verder aan met de gemberdrank.
De tomaat-mozzarella:
Doe de mozzarellabolletjes en de pesto in een bord en rol ze erdoor.
Halveer de tomaatjes.
Neem een cocktailprikker, prik daarop achtereenvolgens een half tomaatje, een blaadje basilicum, een door de pesto gerold mozzarellabolletje en opnieuw een half tomaatje.
De gevulde kroepoek:
Maak een surimi-salade door het ei en de surimi te pletten en te vermengen met wat peper uit de molen en de light mayonaise.
Vul of bedek de kroepoek met de surimisalade.
De Jules Destrooper met appeltjes:
Was en schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij de appel in kleine blokjes.
Verhit de boter in een steelpannetje. Voeg de stukjes appel en de kaneel toe en laat onder regelmatig roeren aanstoven, tot de stukjes appel zacht van buiten en knapperig van binnen zijn.
Bedek de koekjes met de gebakken appeltjes en dien op.
Nota's:
Is alcohol in het aperitief een must? Dan zou je nog een deel witte rum kunnen toevoegen. Deze gemberdrank is echter krachtig van smaak, waardoor zelfs de grootste liefhebber van sterkere dranken de alcohol niet mist in dit lekkere aperitiefje!
De surimi-salade is wellicht iets meer dan wat je nodig hebt voor de kroepoek. De rest smaakt de dag nadien lekker op een sneetje brood!
Heb je grote stukken kroepoek, dan bedek je ze met een laagje surimi-salade en kan je ze eventueel nog afwerken met een blaadje peterselie of een schijfje tomaat. Heb je kleine stukjes kroepoek, dan is er weinig ruimte voor verdere afwerking en kan je indien gewenst meerdere stuks per persoon maken. Maak je kleine hapjes en maak je er slechts ééntje per persoon, dan gaat uiteraard ook het caloriegehalte van dit hapje drastisch naar beneden.
Het aperitief bevat 65 kcal per persoon. Het hapje van tomaat en mozzarella bevat 29 kcal per persoon. De gevulde kroepoek bevat 63 kcal per persoon. Het koekje met appel bevat 65 kcal per hapje. Alles bij elkaar bevat dit aperitief met de 3 bijbehorende hapjes 122 kcal.