Vers van de pers: ‘Borstvoedingsthee’ wordt afgeraden aan zwangere of lacterende vrouwen

Loopt de borstvoeding niet zo vlot? Vroeger werd dan standaard borstvoedingsthee aanbevolen. Borstvoedingsthee is een mengeling van venkel, anijs, karwij en vaak nog een hele resem aan andere kruiden. Recent publiceerde het Voedingscentrum (het Nederlandse voorlichtingsorgaan voor gezonde voeding, ofwel de tegenhanger van ons Vlaams Instituut Gezond Leven) echter een negatief advies voor het gebruik van borstvoedingsthee tijdens de zwangerschap, tijdens de borstvoeding en als drank voor jonge baby’s.

Waarom is er een negatief advies?
Borstvoedingsthee, met venkel en anijs, bevat aromastoffen (allylalkoxybenzenen), zoals estragol, trans-anethol en d-carvon, die schadelijk zijn voor de lever. In muizen werd reeds aangetoond dat estragol levertumoren kan veroorzaken. Uiteraard gaat het hier over onderzoek bij muizen en niet bij mensen/baby’s. Onderzoek van BuRO geeft echter aan dat gezondheidsrisico’s voor baby’s niet kunnen worden uitgesloten. Baby’s hebben een laag lichaamsgewicht en kunnen dan ook redelijk snel een te hoog gehalte van deze aromastoffen (en dan vooral van estragol) binnen krijgen. Het advies is bijgevolg een advies uit voorzorg, aangezien duidelijk onderzoek bij mensen ontbreekt.

Het concrete advies is het vermijden van venkelthee en anijsthee (maar ook karwijthee behoort tot dezelfde groep) voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en baby’s. Hoewel er geen reglementering bestaat voor de samenstelling van borstvoedingsthee, bevat deze thee doorgaan een mengeling waarin ook venkel en anijszaden voorkomen. Bijgevolg geldt er dan ook een negatief advies voor borstvoedingsthee die deze zaden bevat. Voor niet zwangere of lacterende volwassenen is er geen negatief advies en kan een matig gebruik van 1 à 2 kopjes per dag van deze thee wel.

Waarom bestaat deze thee eigenlijk?
Borstvoedingsthee zou de melkproductie verbeteren en de moedermelk verbeteren. Verder wordt venkel- of anijsthee ook vaak aangeraden voor baby’s om darmkrampjes tegen te gaan. Beide claims bestaan echter uit een soort van overlevering, maar er is echter geen bewijs dat dit ook effectief correct is. Gezien het gebrek aan bewijs van de voordelen en het vermoeden van nadelige gevolgen, die weliswaar alleen aangetoond werden in muizen, heeft het Voedingscentrum echter beslist om een negatief advies te geven over het gebruik van deze thee.

Heb je toch borstvoedingsthee gedronken. Er is ook geen vaststaand bewijs in mensen dat borstvoedingsthee schadelijke gevolgen heeft, dus je hoeft niet meteen ongerust te zijn. Het is echter wel het beste om het gebruik van borstvoedingsthee vanaf nu te stoppen.

Wil dit zeggen dat ik nu ook geen venkel als groente of anijs als kruid meer mag gebruiken?
Bij het gebruik van venkel als groente of anijs als kruid, is de concentratie aan deze mogelijk schadelijke aromastoffen veel lager als in thee. De hoeveelheid die je op deze manier binnen krijgt is dan ook veel lager en niet schadelijk voor de gezondheid. Er is dan ook geen reden om venkel als groente of anijs als kruid van je menu te schrappen. Het gebruik van anijs in melk of van andere anijsdranken werd niet mee opgenomen in het onderzoek. Ben je hierover onzeker? Dan kan je ook deze beter tijdelijk schrappen.




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be