Ingrediënten:
Uienkonfijt voor 700 g ( 80 g nodig voor 4 personen):
50 g rozijnen
100 ml water
400 g rode ui
175 g gelfix met stevia
1 dessertlepel roze peperbolletjes
Veenbessenkonfijt voor 200 g (80 g nodig voor 4 personen):
150 g veenbessen
5 jeneverbessen
50 g gelfix met stevia
3 el water
Voor de citruskonfijt:
Zeste van 1 limoen, 1 mandarijn en 1 roze pompelmoes
60 g vruchtvlees van roze pompelmoes
Vruchtvlees van 1 mandarijn
Een stukje verse gember van 1 cm
40 g gelfix met stevia
Trio van paté voor 4 personen:
4 sneetjes bruin brood
3 soorten paté, bv. Paté van eend, bosduif en haas, 40 g per soort.
Fan van paté? Calorierijk, dat wel, maar ook rijk aan micronutriënten, en heerlijk met diverse konfijten, als hapje of voorgerecht.
Bereiding:
Vooraf: Maak de verschillende konfijten
De uienkonfijt:
Breng het water met de rozijnen aan de kook. Zet het vuur af zodra het water kookt en laat de rozijnen wellen en voeg de peperbolletjes toe.
Was en kuis de rode ui en snij klein.
Voeg de ui en de gelfix toe aan de rozijnen breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Doe per persoon 20 g uienkonfijt in een mini schaaltje. Doe de rest in een schoon confituurpotje. Laat afkoelen.
De veenbessenkonfijt:
Doe alle ingrediënten in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Doe per persoon 20 g veenbessenkonfijt in een mini schaaltje. Doe de rest in een schoon confituurpotje. Laat afkoelen.
De citruskonfijt:
Was de limoen, de pompelmoes en het mandarijntje.
Rasp het buitenste laagje van de schil en doe in een pannetje.
Haal het vruchtvlees uit het mandarijntje en haal 60 g vruchtvlees uit de pompelmoes. Voeg toe aan de zeste.
Schil de gember, snij fijn en voeg toe aan heg fruit.
Voeg de gelfix toe, breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Doe per persoon 20 g citruskonfijt in een mini schaaltje. Doe de rest in een schoon confituurpotje. Laat afkoelen.
Op het moment zelf: Het trio van paté:
Snij de korsten van het brood en toast het. Snij elk sneetje in 6 stukjes.
Verdeel elk stuk paté in 8 even grote stukken en verdeel over de stukjes toast.
Schik per persoon een mini schaaltje van elke konfijt en 2 toastjes van elk soort paté op een bordje en geniet van de hapjes.
Nota's:
De porties van de diverse konfijten zijn groter dan de benodigde hoeveelheid. Kleinere hoeveelheden zijn niet altijd eenvoudig te bereiden. Bovendien kan de rest bewaard worden en gebruikt worden als broodbeleg, in combinatie met desserten,...
De afzonderlijke bereidingen nemen niet zo veel tijd in beslag, maar aangezien er voor dit hapje diverse bereidingen nodig zijn, vraagt het alles samen wel wat tijd. De konfijten kunnen echter perfect vooraf gemaakt worden. De toasts maken en beleggen doe je op het moment zelf, maar dat vraagt niet zo veel tijd.
De uienkonfijt bevat 25 kcal per portie van 20 g, de veenbessenkonfijt bevat 20 kcal per 20 g en de konfijt van citrus bevat 26 kcal per 20 g 6 toastjes met paté bevatten 128 kcal. Het bordje op de foto is dus goed voor 199 kcal. Je kan hier verschillende kanten mee uit: je kan de paté serveren als voorgerecht, maar je kan ook 1 konfijt kiezen en presenteren met 3 stukjes paté als hapje, dan kom je op 85 à 90 kcal per persoon.