Pizza ‘surf en turf’, glutenvrij, melkvrij (en dus ook kaasvrij)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het bloemkooldeeg:

1 bloemkool

2 eieren

1 eetlepel gedroogde basilicum

1 eetlepel gedroogde oregano

Voor de tomatensaus:

250 ml tomatenpassata

Een ruime hoeveelheid kruiden naar wens, bv. Lookpoeder, bonenkruid, rozemarijn, tijm, basilicum oregano, paprikapoeder,...

Enkele druppels tabasco of een stukje van een rood pepertje

3 eetlepels amandelmelk

Voor de topping:

Enkele bloemkoolroosjes

1/3 courgette

1/3 gele en 1/3 rode paprika

150 g champignons

1 rode ui

1 tomaat

200 g kippenblokjes

12 gamba's

50 g vegan ‘Parmezaanse kaas’ (recept: https://mijngezondevoeding.be/recepten/vegan-kaas/)

100 g vegan ‘kruidenkaas’ (recept: https://mijngezondevoeding.be/recepten/vegan-kaas/)

1 eetlepel olijfolie

(Glutenvrije) kippenkruiden

Hou jij van lekker eten, maar moet je omwille van een allergie of intolerantie gluten en melk vermijden? Dit recept voor een heerlijke pizza met kippenblokjes en gamba’s en veel groenten zal je ongetwijfeld bekoren!

Bereiding:

Het deeg:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was en kuis de bloemkool en snij ze in roosjes. Hou de kleinste roosjes apart als topping en doe de rest in de blender en blend fijn.

Verhit de gemalen bloemkool 5 à 10 minuten in de microgolfoven tot de bloemkool gaar is.

Stort de bloemkool uit op een schone keukenhanddoek en wring al het overtollige vocht uit de bloemkool. Let op dat je je handen niet verbrandt!

Meng de bloemkool, de eieren en de kruiden door elkaar tot een goed gemengd geheel.

Verdeel het deeg in porties en rol uit op een bakpapier.

Bak het deeg gedurende 15 minuten. Draai halverwege om.

De tomatensaus:

Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde saus.

De pizza:

Was en kuis de groenten. Snij de courgette, de paprika en de tomaat in blokjes. Snij de ui in ringen, de champignons in schijfjes en de bloemkool in nog kleinere roosjes of in schijfjes.

Verhit de olie in een pan, kruid de kippenblokjes en bak ze.

Bedek het bloemkooldeeg met tomatensaus, verdeel de kippenblokjes, de gamba's en de groenten over de pizza en werk af met de vegan kruidenkaas en de vegan Parmezaanse kaas.

Bak de pizza's gedurende 12 à 15 minuten op 180°C en eet smakelijk!

Nota's:

Het pizzaformaat op de foto is een pizza voor 2 personen. Je kan een pizza delen of 4 kleinere degen maken, volgens eigen voorkeur. Persoonlijk maak ik steeds een pizza bestaande uit 2 porties en eet ik daar 2 dagen van.

De stelen van de bloemkool kan je samen met een ui en wat groentebouillon perfect omtoveren tot een bloemkoolsoep.

Als je het bloemkooldeeg voorbakt, kan je het deeg halverwege de baktijd best omdraaien. Gebruik hiervoor 2 borden en een extra bakpapier, om te vermijden dat het deeg breekt.

Dit is een heerlijke pizza, die zeker niet onder de term fastfood valt. Hij is zelf bereid, dus dat vraagt uiteraard meer tijd dan een diepvriespizza in de oven schuiven, maar hij is veel lekkerder en vult heel goed en bovendien ligt hij vol met gezonde ingrediënten en veel groenten!

De restjes van de groenten en de passata smaken heerlijk in een tomatensoep of versnij je klein en gebruik je de komende dagen in een omelet of als beleg op een (glutenvrije) boterham als lunch.

Het deeg van deze pizza bevat 87 kcal per portie. Ter vergelijking: de helft van een voorverpakt pizzadeeg uit de winkel (130 g) bevat 352 kcal.
De pizza zelf bevat 442 kcal per portie. Ter vergelijking: de helft van een glutenvrije pizza mozzarella van een groot merk bevat 424 kcal.
Conclusie: een voorverpakte pizza haalt zijn calorieën voornamelijk uit het deeg en bevat amper topping. Hij mag dan sneller klaar zijn dan ons alternatief uit dit recept, maar hij kan er niet aan tippen! Doordat ons alternatief veel ruimer belegd is, zal je ook met een kleinere portie een meer voldaan gevoel hebben en zal je aan het einde van de maaltijd wellicht heel wat minder calorieën binnen hebben!

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten