Ingrediënten voor 8 bordjes:
Voor de pannenkoekjes zelf:
100 g volkoren speltmeel
1 ei
135 g skyr
135 g pompoen
100 ml halfvolle melk
1 koffielepel gemberpoeder
1 koffielepel kaneel
1 zakje (8 g) vanillesuiker
40 g bakboter
Als topping:
4 gele kiwi’s
125 g rode druiven
125 g witte druiven
125 g blauwe bessen
Een beetje kaneel om het bord te versieren
Een pompoen uitgehold voor Halloween? Bak dan van het vruchtvlees deze heerlijke pannenkoeken. Smulplezier met de kids gegarandeerd!
Bereiding:
Breng in een kookpot wat water aan de kook.
Was en kuis de pompoen en snij 135 g vruchtvlees van de pompoen in blokjes. Voeg ze toe aan het kokend water en laat 10 minuten koken.
Meng de kaneel, de gember en de vanillesuiker onder het speltmeel.
Breek het ei en voeg samen met de skyr toe aan het bloemmengsel. Meng goed dooreen.
Laat de pompoen even uitlekken in een vergiet en mix vervolgens fijn samen met de melk. Voeg de gemixte vloeistof toe aan het deeg onder voortdurend roeren, zodat je een glad deeg bekomt.
Bak de pannenkoekjes door telkens een nootje boter in een pannenkoekenpan te verhitten en wat deeg uit te spreiden in de pan. De pannenkoeken zijn wat dikker dan een standaard pannenkoek. Keer de pannenkoeken om zodra er enkele vlekjes aan de bovenkant beginnen op te drogen.
Was het fruit. Snij de kiwi in schijfjes, halveer de druifjes.
Versier de bordjes met wat kaneel. Leg op elk bordje 1 pannenkoek en versier met de schijfjes kiwi, de druifjes en de blauwe bessen. Smakelijk!
Nota's:
Staycation in de herfstvakantie en nog geen activiteiten gepland? Maak een Halloweenfiguur van een pompoen en bak deze heerlijke pannenkoekjes van het vruchtvlees. De kinderen zullen een heerlijke tijd beleven en bovendien ook lekker kunnen smullen!
Zin in een zoete start van de dag? Een 3-tal van deze pannenkoekjes vormen een prima start van de dag, met groente en fruit! Voeg juist nog een potje yoghurt toe als dessert om ook het eiwitgehalte op peil te brengen.
Liever een iets dunnere pannenkoek? Verdubbel in dat geval de hoeveelheid pompoen en melk, zodat het deeg wat vloeibaarder wordt.
De pannenkoekjes zelf bevatten per stuk zo’n 106 kcal, 4 g eiwit, 10 g koolhydraten, 5 g vet en 1,5 g vezels. Een bordje met een pannenkoek, versierd met fruit bevat 175 kcal, voornamelijk door een toename van de hoeveelheid koolhydraten, maar het bevat ook dubbel zo veel vezels.