Ingrediënten voor 4 personen:
16 volkoren lasagnevellen
6 tomaten
2 komkommers
1 rode ui
Enkele takjes basilicum
4 eetlepels balsamicoazijn
400 g mozzarella
Enkele snuifjes zwarte peper
Enkele kerstomaatjes
Een stukje Parmezaanse kaas (+/-40g)
Zin in een verfrissend gerecht op een warme zomerdag? Laat je dan prettig verrassen door deze koude lasagne!
Bereiding:
Breng water aan de kook en kook de lasagnevellen gedurende enkele minuten tot ze gaar zijn. Laat ze vervolgens afkoelen.
Was en snij met een mandoline de tomaten en de komkommers in dunne plakjes.
Was, kuis en snij de rode ui in fijne ringen.
Was de basilicum. Hou enkele stukjes apart voor de versiering. Verscheur de rest van de blaadjes.
Neem 2 borden. Doe in beide borden 2 eetlepels balsamicoazijn en 4 eetlepels water. Voeg aan het ene bord de basilicumblaadjes toe en (een deel van) de tomatenschijfjes en laat kort marineren. Voeg aan het andere bord de uiringen toe en (een deel van) de komkommerschijven en laat kort marineren. (Je een eerste deel marineren en vervolgens dezelfde marinade gebruiken om de rest te marineren)
Bedek de bodem van de borden met gemarineerde tomatenschijfjes. Leg daar bovenop een lasagneblad en vervolgens een laag gemarineerde komkommerschijfjes. (indien slechts een deel van de tomaat en komkommer gemarineerd werd, marineer dan nu het 2de deel)
Snij de mozzarella in plakjes. Leg een vel lasagne op de gemarineerde komkommer. Leg daar bovenop een laagje mozzarellaplakjes. Voeg een snuifje zwarte peper toe en bedek opnieuw met een lasagneblad.
Maak opnieuw een laagje met tomaat, een lasagnevel en een laagje met komkommer.
Rasp de Parmezaanse kaas grof en strooi over de lasagne. Werk af met een schijfje mozzarella, wat basilicum en enkele kerstomaatjes. Smakelijk!
Nota's:
Ik heb dit gerecht eerder al gegeten en stond toen in eerste instantie sceptisch tegenover een ‘koude lasagne’, aangezien dit gerecht standaard warm gegeten wordt. Ik was echter prettig verrast door het verkoelend effect en de lekkere smaak. Gezien de warme dagen die we achter de rug hebben, wou ik dit gerechtje nogmaals maken. Het originele recept kon ik niet terugvinden, maar dit recept zal alvast aardig in de buurt komen!
Is mozzarella wat flauw van smaak naar je zin? Je kan dit gerecht ook maken met een zachte geitenkaas of met feta.
Met 511 kcal met portie en een mooie verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, is dit een licht, verfrissend, evenwichtig, maar vooral lekker gerechtje, dat op warme dagen vlot binnen gaat!