Ingrediënten per persoon:
1 kg mosselen
2 kleine uien
150 g wokgroenten
1 eetlepel sambal
1 eetlepel lookpoeder
1 eetlepel currypoeder
Mosselen, je bent er fan van of helemaal niet. Het voordeel? Ze zijn snel klaar, dus zelfs al ben je als enige in je gezin een mosselfan, je hoeft ze niet van het menu te schrappen, maar je maakt gewoon een extra potje klaar.
Bereiding:
Was en kuis de mosselen en spoel ze enkele keren in proper water.
Was en kuis de uien en snij in dunne schijven.
Kies een kookpot die net groot genoeg is en bedek de bodem met een dun laagje water. Voeg de sambal toe aan het water.
Voeg de mosselen toe. Doe dit rechtstreeks vanuit het laatste spoelwater. De hoeveelheid water die met de mosselen mee in de pot komt, is voldoende om de mosselen gaar te koken.
Verdeel de kruiden over de mosselschelpen. Bedek met de wokgroenten en de schijven ui.
Zet gedurende enkele minuten op een hoog vuur. Schud af en toe even op. De mosselen zijn klaar als de schelpen mooi open zijn.
Nota's:
Mooi weer buiten? Deze mosselen kan je ook perfect bereiden in een afgedekt alu-bakje op de BBQ!
Graag een sausje bij de mosselen? Neem 2 eetlepels vocht van de gekookte mosselen en meng dit met 1 afgestreken eetlepel mosterd en 2 afgestreken eetlepels mayonaise of mayo-dressing.
1 portie mosselen met groenten bevat 450 kcal. 1 portie mosselsaus bevat 175 kcal indien je volle mayonaise gebruikt of 97 kcal met mayo-dressing.
Een portie mosselen met saus levert dus ruim voldoende energie voor 1 maaltijd. Laat je je verleiden tot mosselen met frietjes? Zelfs al eet je maar 1 frietje bij elke mossel, dan heb je toch al gauw 400 g frietjes gegeten bij je portie mosselen. 400 g frietjes, dat zijn al gauw zo’n 1200 kcal. Mosselen met frietjes zijn dus al gauw overdaad…