Ingrediënten:
Voor 7 à 8 galetten:
200 g boekweitmeel
1 klein eitje
180 ml water
180 ml halfvolle melk
Een snuifje zout
Een koffielepel olie
Boter of een andere vetstof om de galetten te bakken: max 5 g per galette.
Beleg per galette:
4 kerstomaatjes
½ kleine ui
Een takje verse basilicum
1 ei
Een beetje gedroogde basilicum en oregano of andere Provençaalse kruiden
Een beetje vetstof (max 5 g)
Bereiding:
Neem een ruime kom en meng daarin het boekweitmeel met het zout.
Voeg het eitje en de olie toe en meng onder het meel.
Voeg beetje bij beetje het water en de melk toe, onder voortdurend roeren, tot je een glad pannenkoekenbeslag krijgt. (Indien het beslag naar uw mening nog onvoldoende vloeibaar is, voeg dan gelijke delen water en halfvolle melk toe, tot de gewenste consistentie bereikt is. Het is immers de bedoeling om de galettes zo dun mogelijk te bakken.)
Laat een koekenpan heet worden op het vuur, verdeel een beetje vetstof in de pan en voeg ½ pollepel beslag toe.
Keer de gallette zodra het beslag aan de bovenzijde droog is en laat nog even bakken aan de andere zijde.
Leg de galette opzij en herhaal de procedure tot het beslag op is.
Kuis, was en snipper de ui grof.
Verwarm een beetje vetstof in een pan, voeg de ui toe en laat even stoven.
Was en halveer de kerstomaatjes en voeg toe aan de ui (het is de bedoeling dat de kerstomaatjes warm, maar niet plat worden.
Haal de basilicumblaadjes van de steeltjes en voeg toe aan de ui en de kerstomaatjes.
Hou het tomatenmengsel apart zodra de ui gaar is, de kerstomaatjes warm zijn en de basilicum zijn smaak kunnen afgeven heeft aan de groenten.
Je kan dezelfde pan gebruiken om het ei in te bakken, dan heb je wellicht geen extra vetstof nodig. Breek het ei en bak het in de pan als een spiegelei. Kruid met wat basilicum en oregano of andere Provençaalse kruiden volgens wens.
Schik een warme galette op een voorverwarmd bord. Beleg met het spiegelei en de gestoofde groenten en eet smakelijk!
Nota's:
Een galette is een typisch Bretoens gerecht. Het is van oorsprong een hartige pannenkoek van boekweitmeel. Traditioneel wordt hij in Bretagne gegeten met ham kaas en een spiegelei, of hij wordt gegarneerd met de restjes van de dag voordien. Tegenwoordig worden er verschillende hartige en zoete varianten van deze galettes gemaakt. Om de hoeveelheid calorieën enigszins te beperken hebben we hier gekozen voor een variant met groenten.
Aangezien er geen tarwemeel, maar boekweitmeel gebruikt wordt, zijn deze galettes geschikt voor personen met een tarweallergie of glutenintolerantie. Aangezien een kruisbestuiving met gluten mogelijk is, kies je bij een glutenintolerantie best wel voor boekweitmeel waarvan de verpakking het glutenvrij logo bevat.
Hou je niet zo van de smaak van boekweitmeel, dan kan je ½ tarwemeel en ½ boekweitmeel gebruiken of uitsluitend tarwemeel. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je wellicht minder vloeistof nodig hebt.
Een galette zonder beleg bevat 147 kcal per stuk, een galette belegd zoals in dit voorbeeld, bevat 276 kcal per stuk.
Deze hartige galettes zijn ideaal als lunch. Eén à twee stuks per persoon voldoen. Indien je slechts 1 galette gebruikt, vervolledig je maaltijd dan met een rauwkostsalade, een melkproduct en een stuk fruit.