Ingrediënten voor 8 personen:
1 l groentebouillon
300 ml halfvolle melk
2 eetlepels rijstmeel
700 g erwtjes (vers of uit de diepvries)
100 g kervel (vers of uit de diepvries)
Bereiding:
Indien je verse erwtjes gebruikt: dop de erwtjes en was ze.
Indien je verse kervel gebruikt: was en droog de kervel en hak zeer fijn.
Doe het rijstmeel met een beetje van de groentebouillon in een soeppan en roer tot een glad geheel. Zet de pan op het vuur, roer voortdurend en voeg telkens als het mengsel begint te pruttelen wat bouillon toe.
Zodra het mengsel vloeibaarder is dan sausdikte, voeg je de rest van de bouillon toe, samen met de erwtjes en de diepvrieskervel (gebruik je verse kervel, wacht dan om deze toe te voegen tot de soep bijna klaar is). Breng aan de kook en laat gedurende +/- 10 minuten koken (tot de erwtjes gaar zijn). Roer regelmatig over de bodem, zodat de soep niet aanzet.
Gebruik je verse kervel, voeg deze dan nu toe.
Voeg de melk toe, roer even rond, verdeel over de borden en dien op.
Nota's:
De melk en de binding geven deze soep een feestelijk karakter, maar ook extra calorieën. Wil je een calorie-armere soep? Vervang de melk dan door bouillon, laat het rijstmeel weg en breng meteen de bouillon met de erwtjes aan de kook. Vergis je echter niet: de meeste calorieën uit deze soep zijn afkomstig van de erwtjes, die tot de calorierijkere groentesoorten behoren.
Deze soep is ideaal op koude lentedagen: groenten en kruiden van het seizoen en toch een stevig soepje om heerlijk bij op te warmen!
Deze soep bevat 154 kcal per portie. De variant zonder melk en meel bevat 129 kcal.
Deze soep kan perfect gebruikt worden als voorgerecht voor een lichte maaltijd, maar samen met 2 sneetjes volkoren brood met een beetje vetstof en een sneetje kaas is ze ook ideaal als lunch.