Ons microbioom: hoe ver staan we?

Heel wat functionele darmklachten, d.w.z. darmklachten waarvan de oorzaak niet meteen duidelijk is, worden gelinkt met ons darmmicrobioom, maar bewijs dat de oorzaak voor de klachten ook echt in dit microbioom te vinden en op te lossen is, is voorlopig nog zeer schaars. Ook is er steeds meer bewijs dat het darmmicrobioom een rol speelt bij het ontstaan van inflammatoire darmziekten, diabetes, depressie en obesitas, maar ook hier werd vooralsnog geen verband aangetoond.

Een vaginale geboorte of een keizersnede en borstvoeding of flesvoeding, op jonge leeftijd heeft dit een belangrijke impact op de samenstelling van het microbioom. Op volwassen leeftijd is er echter geen verschil meer te vinden. Maar ook het gebruik van antibiotica of andere medicatie, geboorteland, stress en hygiëne hebben een impact op het microbioom?

Huilbaby’s, zuigelingen met kolieken en kleine kinderen met prikkelbare darmen hebben een andere samenstelling van hun darmmicrobioom dan gezonde kinderen. En, hoe contradictorisch het ook mag klinken, personen met een harde stoelgang, wat vaak samen gaat met constipatie, hebben een grotere diversiteit aan darmbacteriën dan personen met een normale of losse stoelgang. Specifieke vezels toevoegen aan de voeding van personen met een vaste stoelgang, kan dan weer helpen om het microbioom wat minder divers en de stoelgang wat losser te laten worden.

Verder is het zo dat de samenstelling van het microbioom van dag tot dag kan verschillen bij dezelfde persoon, los van verschillen tussen verschillende personen onderling.

Vandaag staat men zo ver dat op basis van de samenstelling van het darmmicrobioom, mensen in verschillende groepen kunnen onderverdeeld worden en dat die verschillende groepen elk ook gelinkt kunnen worden met een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen. Vroeger gaf een zelfde onderzoek vaak verschillende resultaten. Ondertussen is men zo ver dat men voldoende variabelen kent om onderzoek reproduceerbaar te maken. Men weet vandaag al veel, maar er is nog heel veel dat men niet weet over het darmicrobioom, al gaat men er van uit dat de invloed ervan kleiner is dan wat men oorspronkelijk verwacht had.

Ook werd er al heel wat geëxperimenteerd met stoelgangtransplantaties, vaak met mooie resultaten op korte termijn, maar op lange termijn is de impact hiervan vooralsnog zeer beperkt.

Kortom, het onderzoek maakt vorderingen en het is veelbelovend, goede darmbacteriën kunnen vandaag al ingezet worden ter ondersteuning van bepaalde aandoeningen, maar een garantie op succes is er nog niet. Het product dat goede resultaten heeft bij de ene, werkt niet bij een andere. Het is voorlopig dus nog even wachten op het op maat gemaakte pilletje met darmbacteriën dat de oplossing biedt voor specifieke problemen…




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten