Ingrediënten voor 4 personen:
600g raapjes
1 dikke ui
80g spekreepjes natuur
400ml gevogeltefond
8 wortelen met loof
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel boter
400g kalkoenpavé
600g aardappelen
2 eetlepels olijfolie
200ml sojaroom light
Peper uit de molen
Een beetje zout
Kruiden naar wens, bv. een dessertlepel lookpoeder en enkele takjes verse rozemarijn
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C
Was, kuis en schil de raapjes, de ui en de aardappelen
Schil de raapjes en snij in schijven van +/- 3mm dik.
Schil de ui en snij fijn.
Schil de aardappelen en snij in schijven van +/- 4mm dik.
Neem een ovenschotel en leg de raapjes dakpansgewijs in de ovenschotel. Bedek met de fijngesneden ui en de spekreepjes en overgiet met gevogeltefond. Zet in de oven gedurende +/-30minuten. (De bedoeling is dat de raapjes net onder staan en dat ze zo veel mogelijk van het vocht kunnen opnemen. Afhankelijk van de grootte en de vorm van de schotel kan het zijn dat je minder vocht nodig hebt.)
Bekleed een ovenschaal met bakpapier en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Gebruik eventueel een borsteltje of keukenpapier om de olie te verdelen. Verdeel hierover de gewenste kruiden voor de aardappelschijfjes, bv. lookpoeder en een beetje zout. Bedek met aardappelschijfjes en leg daar bovenop enkele takjes rozemarijn. Zet mee in de oven (lager dan de raapjes) tot ze goudgeel van kleur zijn.
Breng +/-700ml water aan de kook (in de waterkoker).
Behoud +/-7cm loof aan de wortelen en verwijder de rest van het loof. Was en schil de wortelen. Schik de wortelen in een ovale pan of vuurvaste schotel. Overgiet met kokend water tot de wortelen net onder staan, verdeel de kristalsuiker erover en voeg de boter toe. Zet op het vuur en laat koken tot de wortelen gaar, maar nog stevig zijn (10-12 minuten).
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Kruid de kalkoenpavé aan beide zijden met peper uit de molen en een beetje zout. Bak de kalkoen aan beide zijden tot het vlees gaar is. Haal het vlees uit de pan en zet nog even mee in de oven om te vermijden dat het afkoelt.
Giet de room in de pan van de kalkoen, kruid met een ruime hoeveelheid peper uit de molen en een beetje zout. Laat even inkoken.
Verdeel het vlees, de aardappelschijfjes en de groenten over de borden en overgiet het vlees met een lepeltje saus. Smakelijk!
Nota:
470kcal per portie.
Een lekker en feestelijk gerechtje, met wintergroenten, maar perfect geschikt voor tijdens de eerste lentedagen.
Het gerecht presenteert mooi op het bord, maar vergeet niet om je borden voor te verwarmen!
Op dezelfde manier als je fondant raapjes bereidt, kan je ook fondant aardappelen maken. Aardappelen slagen er beter in om de fond op te nemen dan raapjes. Om de smaken goed te verdelen is het belangrijk dat de raapjes net onder staan met het vocht, maar als je niet alle fond hoeft te gebruiken, gebruik dan ook niet meer dan nodig. Zeker als je de potten op tafel zet, is het handiger als er niet te veel vocht in de schotel staat.