Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de sabayon:
3 eidooiers
Het sap van 1 persappelsien
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel acaciahoning
Voor de fruitsalade:
vers seizoensfruit:
1 appel
2 schijven ananas
1 appelsien
½ mango
Bereiding:
Maak een fruitsalade van het vers fruit:
Was en/of schil de appel en snij in blokjes.
Schil de schijven ananas en snij in blokjes.
Schil de halve mango en snij in blokjes.
Schil de appelsien tot op het vruchtvlees en snij de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uit.
Meng het fruit en zet opzij.
Maak de sabayon:
Pers de appelsien.
Doe de eidooiers, de suiker en de honing in een steelpannetje en zet op een krachtig vuur. Klop het mengsel in een 8-vorm tot het luchtig wordt. (Traditioneel wordt een sabayon au bain-marie gemaakt. Dit kan je ook doen met deze sabayon: op die manier kan je de juiste consistentie nauwkeuriger bepalen, maar moet je iets langer kloppen.)
Voeg beetje bij beetje het appelsiensap toe en blijf het mengsel voortdurend opkloppen, tot het de gewenste consistentie en stevigheid heeft.
Verdeel de sabayon over de kommetjes. En schep het vers fruit voorzichtig op de sabayon. Eet smakelijk!
Nota’s:
Een traditionele sabayon met alcohol kan mogelijk iets stijver opgeklopt worden, maar ook de alcoholvrije variant kan tot een dik vloeibare massa omgevormd worden.
Dit dessert bevat 156 kcal per portie, waarvan 84 kcal voor de sabayon en 72 kcal voor het fruit.