Ingrediënten voor 8 personen:
4 grote appels, bv. Jonagold
4 eetlepels abrikozenconfituur
2 eetlepels amandelschilfers
4 eetlepels grof gehakte walnoten
100g bloem
100g koude boter
150g kristalsuiker
50g donker bruine suiker
50g amandelpoeder
50g hazelnootpoeder
Bereiding:
Meng de bloem, het amandelpoeder, het hazelnootpoeder en de 2 soorten suiker door elkaar.
Voeg de boter toe en snij met 2 messen in kleine stukjes, zodat de boter zich vermengt met de droge massa tot een korrelige structuur.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was en schil de appels en snij in blokjes. Meng met de amandelschilfers en de grof gehakte walnoten. Voeg de abrikozenconfituur toe en roer rond tot alle ingrediënten zich goed verdeeld hebben.
Verdeel het appelmengsel over afzonderlijke ovenschaaltjes. Verdeel daarboven het bloemmengsel.
Zet de schaaltjes gedurende 15 tot 20 minuten in de oven.
Serveer meteen uit de oven en geniet!
Nota's:
Zeer lekker, maar zwaar dessert, ook overheerlijk in combinatie met een bolletje vanille-ijs.
Een echte caloriebom: 480kcal per portie!
Als alternatief kan je alle noten weglaten: gebruik dan 1 appel extra in het appelmengsel en 100g bloem extra in het deeg voor de crumble. Het blijft nog steeds een calorierijk dessert, maar met 345kcal per portie is het aantal calorieën toch al met 30% verminderd…
Een andere mogelijkheid is om de appelcrumble te bereiden in een grote ovenschaal i.p.v. in individuele schaaltjes. Je kan de porties dan naar wens verdelen en automatisch zullen er dan kleinere porties genomen worden. Neem je een halve portie, dan brengt het dessert 173kcal aan zonder noten of 240kcal met noten. Serveer je hierbij nog een bolletje vanille-ijs, dan worden er nog 100kcal toegevoegd, maar met een halve portie crumble en een bolletje ijs tezamen blijf je nog steeds onder het aantal kilocalorieën van een volledige individuele portie…