Ingrediënten voor 10 personen:
75g paranoten
100g gedroogde en ontpitte dadels
40g gedroogde cranberries
50g speculaas
500g magere platte kaas
150ml light room
200g kersencompote
4 gelatineblaadjes
250g rood fruit
Bereiding:
Breek de speculaas in stukken en doe samen met de noten en de gedroogde vruchten in de blender. Mix tot en middelmatig fijn mengsel.
Maak je 1 taart om in porties te verdelen? Gebruik dan een springvorm met een doorsnede van +/- 19cm en bekleed de bodem met bakpapier.
Maak je individuele porties? Gebruik dan serveerringen met een doorsnede van +/- 6cm. Knip lange stroken van het bakpapier en bekleed de binnenkant van de serveerring hiermee. Plaats de serveerringen op een schotel die eveneens bekleed is met bakpapier.
Verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm/serveerringen en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
Week de gelatineblaadjes in lauw water.
Mix de kersencompote tot een glad mengsel.
Doe de platte kaas in een mengkom en roer de helft van de kersencompote er doorheen.
Verwarm de room, knijp het overtollige vocht uit de gelatineblaadjes en voeg toe aan de room. Roer af en toe. Zodra de gelatineblaadjes gesmolten zijn, roer je de room onder het plattekaasmengsel. Zorg ervoor dat de room zeer goed verdeeld wordt onder de platte kaas.
Giet het plattekaasmengsel op de taartbodem en verdeel over de springvorm/serveerringen.
Zet gedurende minstens 5 uur in de koelkast om op te stijven.
Haal vlak voor het opdienen de plattekaastaart uit de koelkast, bestrijk met de rest van de kersencompote en versier met rood fruit.
Individuele porties serveer je best op het bord. Maak je een taart voor meerdere personen, dan presenteert deze het mooist als geheel en verdeel je beter in porties aan tafel.
Nota's:
Heb je te veel van het mengsel voor de bodem gemaakt? Leg het dan in een aangedrukte rechthoek van 0,5 tot 1cm dik op bakpapier op een ovenschaal. Bak gedurende 15 minuten in een oven van 180°C en verdeel in porties. Het is een lekker, maar energierijk tussendoortje!
Hou rekening met de tijd die nodig is om op te stijven. Dit geeft je wel de mogelijkheid om de basis voor je dessert de dag voordien te maken en je werk op de dag van het etentje te verlichten.
1 portie bevat 210 kcal