Ingrediënten voor 4 personen:
Risottorijst: 80g (VG) / 240g (HG)
Persappelsienen: 1 stuk (VG) / 2 stuks (HG)
Verse rode biet: 1kleine (VG) / 1 grote (HG)
Sjalot: 1 stuk (VG) / 2 stuks (HG)
Peper uit de molen
Groentebouillon: 240 ml (VG) / 720 ml (HG)
Olijfolie: 1 koffielepel (VG) / 1 eetlepel (HG)
Groenlandse heilbot: 200g (VG) / 600g (HG)
Margarine voor bakken en braden: 1 koffielepel (VG) / 1 eetlepel (HG)
Broccoliroosjes: 300g (VG) / 800g (HG)
Dit gerecht kan als voorgerecht of als hoofdgerecht gebruikt worden, alleen de portiegrootte verschilt.
Bereiding:
Bereid de groenten en het fruit voor:
Was, schil en rasp de rode biet.
Was de broccoli en snij in roosjes.
Schil de sjalot en snij fijn.
Pers de appelsienen.
Verwarm de groentebouillon.
Stoom de broccoliroosjes of kook ze gedurende 20 minuten.
Verhit de olie in een pan of pot. Voeg de sjalot toe en roer om tot deze glazig is. Voeg de risottorijst toe en blijf roeren gedurende ongeveer 2 minuten.
Blus de rijst met het appelsiensap. Voeg nadien ook de geraspte rode biet toe. Laat op een zacht vuurtje sudderen en roer af en toe om. Kruid met peper uit de molen.
Zodra het vocht is opgenomen door de rijst, voeg je een deel van de groentebouillon toe. Laat verder sudderen en blijf tussendoor omroeren. Telkens als het vocht opgenomen is, voeg je wat extra bouillon toe, tot alle bouillon opgenomen is.
Verwarm ondertussen de margarine in een pan en bak de heilbot. Kruid met peper uit de molen en indien gewenst met een klein beetje zout.
Garneer de rijst, de vis en de broccoli op het bord.
Nota:
Als afwerking kan je het bordje versieren met een streepje Balsamico-crème of met enkele schilfers Parmezaanse kaas.
Als alternatief voor broccoli kan ook gekozen worden voor een mengeling van gestoofde bospaddenstoelen.
Als voorgerecht bevat dit gerecht ongeveer 180 kcal per portie, als hoofdgerecht 510 kcal.