Vers van de pers: Wandelbeurs 2019: een verslag

Op 28 en 29 september vond de wandelbeurs plaats in de Nekkerhal te Mechelen. Met meer dan 75 exposanten, verschillende sprekers en 4623 bezoekers (volgens een andere bron zelfs 5831 bezoekers!) maakten ook van deze editie weer een succes. Ook zelf mocht ik deel uitmaken van het team met 2 sessies op zaterdag en 2 op zondag. In dit verslag mag je een kort overzicht verwachten van wat er allemaal te beleven viel op de wandelbeurs, alsook een korte samenvatting van de presentaties die ik zelf gegeven heb.

Er waren exposanten aanwezig rond verschillende onderwerpen: Wandelreizen, verblijven in binnen- en buitenland en wandelroutes en mogelijkheden in binnen- en buitenland maakten het grootste deel van de exposanten uit. Verder waren er ook exposanten met wandeluitrusting, van sokken, over stokken, tot rugzakken. Tenslotte waren er ook een aantal varia-standjes, vaak gelinkt aan gezondheid, zoals de Diabetes liga die de wandelingen die georganiseerd worden n.a.v. werelddiabetesdag kwam promoten.

Workshops en sprekers waren er eveneens rond verschillende onderwerpen. Onderwerpen die besproken werden waren bergwandelen, met tips voor uw rugzak en een sessie over de bergen in meet kinderen, langeafstandswandelen, met een sessies over hoe een langeafstandswandeling te overleven en hoe je fysiek voorbereiden op een wandeling. Daarnaast kwam ook wandelconfort aan bod, met een sessie over activerende zolen en wandelveiligheid, met info over het verkeersreglement en EHBO. Verder gaf Wandelsport Vlaanderen ook informatie over de opleidingen tot wandelinitiator en wandelbegeleider en was er een sessie over de manier waarop je zelf je wandelroute kan uitstippelen. Zelf heb ik informatie over voeding gegeven, met enerzijds een sessie over gezonde voeding tijdens het wandelen en anderzijds een sessie rond zelf repen en drank maken voor tijdens uw wandeling.

Tijdens de sessie over gezonde voeding tijdens het wandelen werd eerst ingezoemd op wandelen als sport en de grote verschillen die er zijn tussen een rustige korte afstandswandelaar, een wandelaar die een afstand van pakweg 20 km aflegt aan een matig tot hoog tempo, een langeafstandswandelaar en iemand die een meerdaagse trektocht met bepakking gaat maken in de bergen. Ook naar energieverbruik en dus ook de hoeveelheid voeding die nodig is om die energie weer aan te vullen zijn hier grote verschillen te merken.
De sessie over gezonde voeding tijdens het wandelen richtte zich vooral tot wandelaars die dagtochten maken van zo’n 5 tot 40 km lang. De basis voor de gezonde voeding is hier terug te vinden in de voedingsdriehoek, die tijdens de sessie ook toegelicht werd.
Vervolgens werd er ingezoemd op de wekelijkse georganiseerde wandeltochten en het gebruikelijke aanbod van voeding en drank dat tijdens die tochten beschikbaar is. Op basis daarvan werd gekeken naar de behoefte van een bepaalde wandelaar en de voeding en drank die die persoon op een gemiddelde wandelocchtend verbruikt. Aan de hand van de calorieën die vertegenwoordigd werden door deze voeding en drank, begrepen we opeens hoe het mogelijk was dat onze wandelaar niet vermagerde door te wandelen.
Nadien werden alternatieven aangeboden, eveneens op basis van voeding en drank die op de controleposten aanwezig is. Hierbij werd zowel ingezoemd op de calorieën als op de nutriënten en op het tijdstip waarop deze nutriënten genuttigd werden.
Als laatste werd er nog aandacht besteed aan vocht, met de focus op water, dat zeer belangrijk is tijdens het wandelen, maar o zo vaak verwaarloosd wordt.

De sessie over repen en sportdrank ging van start met een zelfde vergelijking tussen verschillende vormen van wandelen, om zich vervolgens toe te spitsen op lange afstandswandelaars en wandelaars die met bepakking in de bergen gaan trekken en voeding met veel energie moeten voorzien, met een beperkt gewicht en geen mogelijkheid om deze voeding te koelen. Het is vooral voor dit publiek dat sportdranken en repen interessant zijn. Maar uiteraard kunnen deze dranken en repen ook gebruikt worden voor andere sportdisciplines.
Er werd een voorbeeld uitgewerkt voor een wandelaar die 7 dagen met de rugzak gaat trekken en voor die periode voeding moet voorzien, terwijl water bevoorraad kan worden tijdens zijn tocht. Een globale dagvoeding werd overlopen om dieper in te gaan op de voeding die tijdens de wandeltocht zelf gebruikt wordt, met een focus op de sportdranken en repen. Hierbij werd toegelicht waarom er voor bepaalde voedingsmiddelen gekozen werd, want, hoewel de behoefte niet afwijkt van de voedingsdriehoek, komen de gekozen voedingsmiddelen niet meteen allemaal uit de groene zone… Dit kan verklaard worden door het feit dat het gaat over voeding voor een relatief korte periode, waar energie en specifieke nutriënten beoogd worden, maar met een focus op een laag gewicht en een goede houdbaarheid.
In een laatste deel van de sessie werden de verschillende soorten sportdranken toegelicht en werd het algemene recept voor een isotone sportdrank meegegeven, alsook het toegepaste recept voor de bereide sportdrank die na de sessie geproefd kon worden. Hetzelfde voor de repen: een aantal algemene richtlijnen werden meegegeven, zodat je zelf aan de slag kan gaan en je inspiratie de vrije loop kan laten. Ben je allergisch aan tarwe, of gevoelig aan fructose, dan kan je gewoon een aantal ingrediënten aanpassen en een buikvriendelijke reep maken. De ingrediënten en de bereidingswijze van de reep die geproefd kon worden, werden eveneens toegelicht.
Als afsluiter werden er nog een aantal aandachtspunten aangestopt, waaronder wederom het belang van voldoende vocht tijdens de wandeltocht, alvorens er tot proeven overgegaan werd.

Terugblikkend op de sessies, wil ik vooral mijn publiek bedanken: jullie waren top en zeer interactief. Dat jullie goed geluisterd hebben, was duidelijk te merken aan de hand van de vragen die na de sessie gesteld werden. Een belangrijke vraag, die ik hier nog even wil herhalen, had betrekking op het gebruik van honing. Honing is op zich een goed product, zij het suikerrijk, maar aangezien we tijdens onze wandeltocht vooral koolhydraten, of suikers dus, verbranden, wel geschikt zou je denken. Hierbij moet echter een kanttekening gemaakt worden: gewone suiker bestaat uit gelijke delen glucose en fructose. Honing daarentegen bestaat voornamelijk uit fructose. Wanneer we veel energie nodig hebben, kunnen we tot 90 g suikers per uur verteren, waarvan 60 g glucose en 30 g fructose. 90 g suikers is doorgaans meer dan wat we als wandelaar nodig hebben, maar wanneer je honing gaat gebruiken om je sportdrank te zoeten, gedroogd fruit gebruikt in je reep en ook daar nog eens honing aan toe voegt, dan zal je mogelijk wel die 30 g fructose overschrijden, met mogelijk maag-darmklachten of andere verteringsproblemen tot gevolg. Geen probleem dus met een boterhammetje met honing in je lunchpakket tijdens een gewone wandeling, maar ga je voor specifieke voeding tijdens een zwaardere wandelinspanning, kies dan eerder voor gewone suiker dan voor honing!




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be