Herfst, tijd om je kinderen weer eens te meten en te wegen

kids

Na een deugddoende en warme zomer, beginnen stilaan de dagen korter te worden en de bladeren hun groene kleur in te ruilen voor mooie bruine, gele en rode tinten. De herfst is het ideale seizoen om te genieten van wandelingen door het bos, waar ook de kinderen kunnen van genieten terwijl ze kastanjes of beukennootjes rapen of ravotten tussen de afgevallen bladeren.

Het wisselen van de seizoenen is ook het ideale moment om die kleine (en grotere) rakkers eens op de weegschaal en tegen de meetlat te zetten. Wanneer zijn kinderen te dik, te dun, te groot of te klein voor hun leeftijd? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, aangezien we allemaal andere genen hebben. Wat we wel gemakkelijker kunnen opvolgen, is of hun lengte of gewicht een vaste curve volgt, of afwijkt van de curve die ze gewoonlijk volgen.

Al van bij de geboorte, worden lengte en gewicht opgevolgd in de boekjes van kind en gezin, maar voor velen stopt dit op het moment dat de kinderen naar school beginnen gaan. Tijdens het bezoek aan het CLB worden lengte en gewicht nog steeds opgevolgd, maar, tenzij er specifieke opmerkingen gemaakt worden, is het voor de ouders niet altijd duidelijk of lengte en gewicht al dan niet OK zijn. Daarom is het best om als ouders periodiek de lengte en het gewicht van je kinderen op te volgen. Een viertal keren per jaar meten en wegen is voor de meeste kinderen voldoende als opvolging, dus het wisselen van de seizoenen is het ideale moment om daar nog eens aandacht aan te besteden.

Hoe kan je de lengte en het gewicht van je kind nu het beste interpreteren?

Het beste is om de meting telkens over te brengen op de groeicurve. De groeicurven voor Vlaanderen kan je hier downloaden, afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van je kinderen. Eén meting geeft je een idee over hun lengte en gewicht in vergelijking met hun leeftijdgenoten. Wanneer lengte of gewicht sterk afwijken van de gemiddelden, kan het nooit kwaad om dit verder te laten opvolgen bij een arts of diëtist. Belangrijker echter dan de vergelijking met de leeftijdgenootjes, is de vergelijking met de evolutie van het kind zelf. Wanneer je een 3-tal metingen hebt, dan kan je zien of je kind consequent een bepaalde curve volgt, of net naar boven of beneden begint af te wijken. Stel je vast dat je kind afwijkt van zijn/haar gebruikelijke curve, dan is het best om lengte en gewicht wat korter op te volgen, met een maandelijkse meting. Blijft de tendens zich verder zetten, dan is dit het moment om contact op te nemen met je arts, bij afwijking van de lengte, of met je diëtist, bij afwijking van het gewicht, zelfs al zitten lengte en gewicht binnen de normale range voor de leeftijd van je kind.

Bij afwijking van het gewicht, zal je diëtist nagaan of er niet te veel of te weinig gegeten wordt en of de voeding voldoende gevarieerd is. Afhankelijk van de leeftijd van je kind zal ook de lichaamssamenstelling gemeten worden, zodat naast lengte en gewicht ook de lichaamssamenstelling kan opgevolgd worden. Stap voor stap zal getracht worden om de voeding te verbeteren om stelselmatig terug te evolueren naar de gebruikelijke curve van het kind en naar een gezonder gewicht.




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be