Konijn uit de oven met gebakken knolselder en gekookte aardappelen

konijn

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het konijn:

4 delen van een konijn: schouder of bout

1 glas rode wijn

100ml soja-alternatief voor room light

3 wortels

2 uien

½ rode en ½ gele paprika

2 koffielepels mosterd

2 eetlepels olie

4 koffielepels margarine voor bakken en braden

Peper, eventueel een beetje zout

1 eetlepel maïsmeel

Voor de aardappelen:

600g vastkokende aardappelen

Voor de knolselder:

600g knolselder (+/- ½ van een stevige knol)

125g champignons

50g hazelnoten

1 eetlepel olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Neem een ovenschotel en bestrijk deze met 1 eetlepel olijfolie.

Kijk na dat de konijnendelen zuiver zijn, verwijder eventuele onzuiverheden en spoel kort onder koud water. Dep droog, bestrijk met de mosterd, leg in de ovenschotel en kruid met peper. Verdeel de margarine over de konijnendelen. Dek de schotel af en zet gedurende 40 minuten in de oven.

Was en kuis de groenten en aardappelen. Snij de aardappelen in stukken ter grootte van ½ ei, de uien fijn, de wortels en de champignons in schijfjes, de paprika in blokjes, de knolselder in delen van gelijke grootte (zelf sneed ik ze in frietjes van 2 à 3 cm lang).

Zet een pan of pot met 1 eetlepel olijfolie op het vuur. Voeg, als de olie heet is, de ui, de wortel en de paprika toe en laat 10 minuutjes stoven. Kruid naar wens met peper.

Overgiet het konijn met de rode wijn, dek toe met de gestoofde groenten en zet opnieuw afgedekt in de oven gedurende 20 minuten.

Stoom de aardappelen gedurende 20 minuten of kook ze (breng eerst water aan de kook en voeg daarna pas de aardappelen toe).

Neem een pan of pot met een brede bodem en zet op het vuur met 1 eetlepel olijfolie. Voeg de knolselder en de champignons toe en bak ze gedurende 15 à 20 minuten. Roer regelmatig rond om aanbakken te vermijden.

Voeg de hazelnoten toe en laat nog een minuutje mee verwarmen.

Neem een sauspannetje. Schep het vocht uit de ovenschotel in het pannetje en breng aan de kook samen met de ‘sojaroom’. Los het maïsmeel op in een beetje water en voeg toe, tot de gewenste binding bereikt is. Hou ondertussen het konijn warm in de oven.

Schik op de borden en geniet!

Nota's:

Bereidingstijd: ongeveer 1u en 10min. Het konijn kan, indien gewenst, wel vooraf bereid worden, zodat het op het moment zelf alleen moet opgewarmd worden. Ook de groenten kunnen vooraf gesneden en afgedekt van de lucht koel bewaard worden. Op die manier is de hoeveelheid werk voor de maaltijd beperkt.

Dit is een heerlijk gerecht voor na een winterse wandeling.

800 kcal per portie.
Dit gerecht is calorierijk en vraagt relatief veel bereidingstijd. Ideaal dus tijdens het weekend, als er gebruncht werd en het ontbijt rijkelijk was, maar minder energie aanleverde dan 2 afzonderlijke maaltijden.

Niet zo veel honger? Overeet je dan vooral niet, maar verdeel het vlees en de groenten over 2 dagen!

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be