Gevulde komkommer

Ingrediënten voor 4 personen:

2 grote of 4 kleine komkommers

500 g zalmfilets

4 eetlepels mayo light dressing

Een kleine rode ui

Een bosje bieslook

800 g aardappelen

Een beetje halfvolle melk

Kruiden naar wens

Bij zomerse temperaturen smaakt wat rauwkost vaak het beste en als je een moestuin hebt, heb je misschien ook komkommers van eigen oogst. Receptideetje nodig? Verfris jezelf dan met deze gevulde komkommer!

Bereiding:

Vooraf: Maak de zalmsalade:

Stoom de zalm gedurende +/- 15 minuten, tot hij gaar is.

Kuis en was de ui en snipper fijn.

Was de bieslook, hou enkele sprietjes opzij en snij de rest fijn.

Plet de zalm fijn, voeg de mayo light, de gesnipperde ui en de helft van de gesnipperde bieslook toe en meng tot een smeuïge zalmsalade.

Dek af en zet koel weg.

Op het moment zelf:

Breng water aan de kook.

Was en schil de aardappelen, snij in niet al te grote stukken en kook ze gaar.

Was de komkommers en verwijder de eindjes. Indien je grote komkommers gebruikt, halveer ze dan tot 4 even grote stukken. Halveer de komkommers in de lengte en verwijder de zaadlijsten.

Vul de komkommers met de zalmsalade en dresseer ze op de borden. Verdeel de rest van de gesnipperde bieslook en een takje bieslook er over.

Werk de puree af: giet de aardappelen af, laat even uitdampen, stamp ze fijn en kruid naar wens, bv. met lookpoeder en een beetje zout en voeg onder voortdurend roeren melk toe tot de gewenste consistentie bereikt is.

Verdeel de puree over de borden en eet smakelijk!

Nota's:

Snij de gevulde komkommer in stukjes van +/- 3 cm lang en gebruik deze gevulde komkommers als hapje i.p.v. als hoofdgerecht!

Te licht verteerbaar of liever een meer gevuld bord? Voeg dan gerust nog wat andere rauwkost toe. Het levert meer vitaminen en mineralen en ook meer vezels, waardoor de vertering wat trager gebeurt en je langer een gevuld gevoel hebt.

Het gerechtje zoals hierboven beschreven, bevat 532 kcal en 46 g koolhydraten. Eet je liever koolhydraat-arm? Gebruik dan gewone mayonaise i.p.v. een light variant en maak een puree van 200 g bloemkool en 30 g feta. Op die manier bekom je een gerecht met 556 kcal dat 11,5 g koolhydraten bevat.

Gebruik je de gevulde komkommer zonder de puree als hapje? Uit een kleine komkommer haal je ongeveer 10 hapjes, uit een grote het dubbele aantal. Per hapje heb je dan 34,5 kcal.

De zalmsalade is ook heerlijk op brood of met wat groentjes tussen een wrap. De zalmsalade bevat 182 kcal per 100 g, dat wil zeggen dat een portie van 15 g (de hoeveelheid voor op een sneetje brood) ongeveer 27 kcal bevat.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be