Everzwijnragout met veenbessen, boontjes, witlof en mosterdpuree

Ingrediënten voor 4 personen:

400 g everzwijnragout

4 struikjes witlof

400 g groene boontjes

800 g aardappelen

2 eetlepels graantjesmosterd

2 eetlepels boter

80 g ontbijtspek

340 g veenbessen

1 glas rode wijn

1 stevige ui

2 teentjes look

Peper, zout en kruidnoot

2 laurierblaadjes

8 jeneverbessen

2 dl wildfond (of kippenfond)

1 el maïsbloem

Zin in een stevige maar verantwoorde maaltijd na een lange herfstwandeling? Probeer dan dit heerlijke recept van everzwijnragout met veenbessen, mosterdpuree en groenten.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verhit een eetlepel boter in een pan. Kruid het vlees met peper, kruidnoot en een beetje zout en bak het kort aan langs alle zijden.

Was, schil en snipper ondertussen de ui en de look fijn.

Doe het vlees in een stoofpotje met deksel dat geschikt is voor gebruik in de oven.

Bak de ui en de look aan in de pan van het vlees. Blus met de wijn en laat de alcohol verdampen.

Voeg vervolgens de fond toe, de laurierblaadjes, de jeneverbessen en de veenbessen en laat even pruttelen tot de meeste veenbessen gebarsten zijn.

Voeg het vocht met de veenbessen toe aan de ragout en zet gedurende 45 minuten in de oven.

Was en kuis de boontjes en het witlof. Halveer de stronkjes witlof en verwijder de bittere kern. Stoom de groenten gaar gedurende ongeveer 20 minuten.

Breng water aan de kook. Was en schil de aardappelen, voeg ze toe aan het water en kook ze gaar.

Verdeel de boontjes in 4 porties en rol ze in een lapje spek.

Rol de helft van de gehalveerde witlofstronkjes in een lapje spek. Leg de spekrolletjes met de boontjes en het witlof in een ovenschotel en zet nog even mee in de oven.

Verhit de resterende boter in een pan en bak de rest van het witlof even aan in de pan.

Giet de aardappelen af, kruid naar wens, voeg de mosterd toe en verwerk tot puree. Indien de puree te droog is kan je ook een scheutje melk toevoegen.

Los de maïsbloem op in een beetje water. Haal de ragout uit de oven. Laat nog even doorkoken op het vuur en voeg de maïsbloem toe om de saus te binden.

Verdeel de ragout, de puree en de groenten over de borden en eet smakelijk!

Nota's:

Indien gewenst kan je ook het vlees een nachtje laten marineren. In dat geval gebruik je 1 eetlepel olijfolie extra en voeg je hieraan de laurierblaadjes, de jeneverbessen, de look, de ui en de rode wijn toe. Goed vermengen en het vlees toevoegen. Afdekken en een nacht koel wegzetten. Het vlees zal in dat geval iets malser en smaakvoller zijn, maar ook zonder vooraf te marineren is de ragout zeer lekker.

Ondanks het gebruik van boter en spek, gaat het hier over een relatief vetarme maaltijd. Hoewel de ragout niet het magerste deel van het everzwijn is, is wild doorgaans relatief vetarm vlees.

Wild is heerlijk in het najaar als het jachtseizoen open is. Dit gerechtje smaakt dan ook lekker na een dagje stevig in de tuin werken, of na een lange herfstwandeling.

Dit gerecht bevat 518 kcal per portie, mooi verdeeld tussen de verschillende macronutriënten en levert eveneens 12 g vezels. Dit gerecht zal dus goed vullen, hoewel het totale caloriegehalte nog relatief beperkt is.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be