Erwtensoep

Ingrediënten voor +/- 20 porties:

1 pak soepprei +/- 4 stuks

1 witte selder

2 dikke uien

1 eetlepel olijfolie

2250 g erwtjes (diepvries)

1 bosje munttakjes

1 bosje takjes citroenmelisse

200 g Italiaanse ham

6 sneden brood

2 eetlepels boter

1 l kippenfond

2 l kippenbouillon

Bereiding:

Was en kuis het wit van de prei, de uien en de witte selder en snij fijn.

Verwarm de olie in de soeppan en laat de fijngesneden groenten stoven.

Verwarm in een andere pan de kippenfond en de kippenbouillon.

Voeg de bouillon toe aan de stovende groenten en zodra dit opnieuw doorkookt, voeg je de erwtjes toe. Laat 10 minuutjes koken.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier ven leg daarop de sneetjes Italiaanse ham. Laat ze bakken tot ze krokant zijn (10-15 minuten).

Snij de korsten van het brood en snij het broodkruim in kubusjes. Verdeel in 2 porties. Verhit telkens 1 eetlepel boter in een pan en bak daarin telkens 1 portie brood tot korstjes. Als ze krokant gebakken zijn, laat ze dan even uitlekken op keukenpapier.

Laat de soep niet langer dan 10 minuten koken, zodat ze een mooie groene kleur behoudt. Mix de soep tot een glad geheel.

Pluk de blaadjes van de takjes munt en citroenmelisse, was en droog ze voorzichtig. Hou enkele blaadjes apart voor de versiering van de borden en mix de rest onder de soep. Mix lang genoeg, zodat er geen stukjes meer in de soep zitten.

Verkruimel de gebakken Italiaanse ham tot kleine stukjes. Schep de soep in de borden en dresseer met korstjes, muntblaadjes en Italiaanse ham. Smakelijk!

Nota's:

Laat eerst de groenten aanstoven en voeg er daarna de warme bouillon aan toe om tenslotte de erwtjes zo kort mogelijk te laten koken. Staat de soep te lang op het vuur, dan loop je het risico dat ze niet meer fel groen, meer eerder bruin van kleur wordt.

Deze soep kan zowel deel uitmaken van een verfijnd menu (neem dan een iets kleinere portie, aangezien de soep goed vult) als smaken na een winterse wandeling of met een dikke snee volkorenbrood en wat vetstof als winterse lunch!

Deze soep bevat 168 kcal per portie. Daarin zit meer dan 10 g eiwitten, bijna 10 g koolhydraten en meer dan 8 g vezels. Op deze manier krijg je vlot heel wat voedingsstoffen binnen. Op deze manier is deze erwtensoep ook geschikt voor personen die wegens ziekte moeite hebben met het opnemen van voldoende voedingsstoffen!

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be