Minder kanker bij minder bewerkte voeding – week van de diëtist 2023 in het teken van duurzaamheid

De week van 20-26 maart 2023 is de week van de diëtist. Dit jaar staat de week van de diëtist in het teken van duurzaamheid. Duurzaamheid is noodgedwongen een hot topic. Er zijn ook vele manieren om onze voeding meer duurzaam te maken. We kunnen de milieuimpact van onze voeding verkleinen door vaker vegetarisch te eten, maar ook door te kopen bij lokale boeren en door je eigen herbruikbare verpakkingsmateriaal mee te brengen. Je kan vaker kiezen voor minder bewerkte voeding en voedselverspilling tegengaan door niet meer dan nodig te bereiden of door een restjesdag in te voeren.

Minder kanker bij minder bewerkte voeding

Naast bewerkte voeding is tegenwoordig, spijtig genoeg, ook Kanker niet meer weg te denken uit onze omgeving. En er is wel degelijk een verband tussen beide te vinden. Tijdens de EPIC studie (European Prospective Investigation into Cander and Nutrition) werd hier nl. onderzoek naar gedaan. Tijdens de studie werden zo’n 450.000 mensen uit 10 Europeese landen gedurende 14 jaar gevolgd. De voeding die ze gebruikten werd geclassificeerd volgens de NOVA indeling (NOVA). In de NOVA indeling wordt een onderscheid gemaakt tussen minimaal bewerkte voedingsmiddelen (eetbare basisproducten die niet bewerkt zijn, of minimaal bewerkt zoals ontdaan van oneetbare delen, koelen, vriezen, drogen, vacuüm verpakken, koken, braden,… met als doel bereiden om te eten of langer te bewaren), culinaire ingrediënten (voedingsmiddelen rechtstreeks gemaakt van basisproducten, met de bedoeling thuis koken gemakkelijker te maken, door middel van persen, drogen, malen,… zoals olijfolie, meel, suiker, honing, zout,…), bewerkte voedingsmiddelen (een combinatie van de 2 voorgaande groepen: bereide baisproducten zoals vers brood van bij de bakker, fruit in blik, gezouten noten,…) en ultrabewerkte voedingsmiddelen (sterk bewerkte producten, bereid door de industrie en gebruik makend van een hele reeks ingrediënten die niet in de standaard keuken te vinden zijn als zuurteregelaars, bewaarmiddelen,… zoals melkdranken, verpakte bereide voeding, instant sauzen en soepen, frisdrank, …).

Het vervangen van meer bewerkte door minder bewerkte voedingsmiddelen verlaagt het risico op kanker, vooral het risico op darmkanker, borstkanker, slokdarmkanker, leverkanker, hoofd- en halskanker verlaagt.

Indien 10% van de bewerkte voedingsmiddelen door minimaal bewerkte voedingsmiddelen vervangen wordt het risico op het ontwikkelen van kanker in het algemeen verlaagt met 4% en het risico op het ontwikkelen van slokdarmkanker verlaagt zelfs met 43%! Uiteraard verlaagt het risico op kanker ook wanneer 10% ultrabewerkte voeding vervangen wordt door minimaal bewerkte voeding. Vooral een met 27% verlaagd risico op leverkanker springt hier in het oog.

De voorbije decennia is er een verschuiving geweest in de consumptie van minimaal bewerkte voedingsmiddelen naar ultrabewerkte voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen bevatten doorgaans meer kilocalorieën per gram en hebben een minder goede voedingskundige waarden. Vaak bevatten ze meer additieven, transvetten, wat volgens de WHO in verband staat met de wereldwijde opkomst van voedinggerelateerde niet overdraagbare ziekten, zoals kanker.

De omgekeerde verschuiving dringt zich nu op: van ultrabewerkte voeding, naar minimaal bewerkte voeding. Op die manier zal enerzijds de duurzaamheid van onze voeding verbeteren, en tegelijkertijd de impact van voeding op onze gezondheid. Problematisch is op dit moment nog dat de ultrabewerkte voedingsmiddelen vaak goedkoper zijn in aankoop, zeker als de prijs per kilocalorie bekeken wordt, dan minimaal bewerkte voedingsmiddelen. De verlaging van het BTW-tarief op basisproducten waar momenteel sprake van is, zal hierop hopelijk een positieve invloed hebben.




Recepten

Dieetinfo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Lees ook

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be