Dossier: Multiple Sclerose: Kan je de ziekte ondersteunen met voeding?

Bij Multiple Sclerose (MS) komen er verharde plekken voor in het centrale zenuwstelsel, waar de cellen van het zenuwstelsel aangetast zijn en er bijgevolg een verstoring ontstaat in de zenuwgeleiding. Deze verstoringen leiden dan tot een heel scala aan mogelijke klachten, die uiteraard niet allemaal bij alle MS-patiënten tot uiting komen. MS verloopt met opstoten: er zijn periodes van verbetering van de ziekte en periodes van achteruitgang. Over de gehele lijn gezien is er doorgaans echter op de lange termijn een geleidelijke achteruitgang te merken. Het doel is echter om die achteruitgang te beperken en de ziekte zo goed mogelijk te stabiliseren.
Mogelijke klachten kunnen zijn: oogklachten, vermoeidheid, pijn, spierklachten (zowel spierslapte als spierstijfheid), gevoelsklachten, stuurloze bewegingen, plasklachten (actieve blaas, incontinentie of net een te strak gespannen sluitspier), stoelgangsklachten (soms diarree, maar vooral constipatie), huidklachten, depressie, geheugenstoornissen,… Een aantal van deze klachten kunnen beïnvloed worden met voeding, andere klachten niet.

Wanneer kom je in geval van MS bij een diëtiste terecht?
De neuroloog kan je in geval van MS om verschillende redenen doorsturen naar een diëtiste. Mogelijk heb je last van bepaalde klachten die met voedingsadvies ondersteund kunnen worden, zoals plasklachten of stoelgangklachten of heb je last van vermoeidheid en heb je daardoor een verstoorde relatie met voeding. Maar het kan ook zijn dat de ziekte iets verder gevorderd is en er aangepaste voeding nodig is omwille van kauw- of slikklachten. Wanneer er een dergelijke, specifieke vraag is, dan wordt gans het klachtenpatroon en de huidige voedingsgewoonten bekeken, en gaan we samen met jou op zoek naar een optimale voeding de bij je voedingsvoorkeuren en klachten past.

Daarnaast kan het ook zijn dat je door de MS minder mobiel bent en net veel tijd hebt om te eten, mogelijk met overgewicht tot gevolg. Zeker als je al beperkt bent in je mogelijkheden om te bewegen, zijn die overtollige kilo’s al snel een last en is het zinvol om samen op zoek te gaan naar gezondere voedingsgewoonten, waarmee je gewicht beter kan gecontroleerd worden.

Verder krijgen er spijtig genoeg ook veel jonge mensen een diagnose van MS. Vaak hebben deze jonge vrouwen ook een zwangerschapswens. Velen denken dat ze de droom om kinderen te hebben moeten opbergen nadat ze de diagnose gekregen hebben. Dat is echter niet zo. Wel is het belangrijk dat, op het moment dat je aan kinderen begint, de ziekte stabiel is en de omstandigheden zo goed mogelijk. Het is dan ook een goed idee om voorafgaand aan de zwangerschap je gewicht en je voeding in het algemeen op punt te stellen.

Kan voeding als therapie gebruikt worden bij MS?
Er zijn een aantal diëten gekend die bij MS als therapie zouden ingezet kunnen worden. Er is echter voor geen van deze diëten een duidelijke wetenschappelijke onderbouwing. Als we deze diëten onder de loep nemen, dan blijkt dat je deze heel extreem kan benaderen of met gezond verstand. Aangezien extremen meestal niet aangewezen zijn, benaderen we deze dan ook met gezond verstand en stellen we heel wat gelijkenissen vast met de voedingsdriehoek. Sterk bewerkte voeding is dus zo veel mogelijk te vermijden en gezonde voeding heeft absoluut topprioriteit. Hieraan kunnen eventueel nog een aantal extra aandachtspunten gekoppeld worden m.b.t. vetten, vis/vlees/vegetarische alternatieven, vitaminen en mineralen. Voeding als therapie lijkt me dus niet aan de orde, al kan voeding de therapie zeker wel ondersteunen. Zeker als je last hebt van vermoeidheid kan het belangrijk zijn om bewust met voeding om te gaan, i.p.v. je te laten verleiden om een maaltijd over te slaan of snel iets af te halen of een minder gezond gerecht op te warmen om toch iets gegeten te hebben.

Conclusie
Heb je MS, dan kan het zeker nuttig zijn om een diëtist te raadplegen, om op die manier bewust met gezonde voeding om te gaan. Voeding zal hier niet als therapie ingezet worden, maar kan de therapie zeker wel ondersteunen. Daarnaast kan het ook zijn dat je ziekte specifieke klachten met zich meebrengt, die met een aantal voedingstips aangepakt of ondersteund kunnen worden.




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be